Editorial, 18.08.2008 - Gabriela Chirazof
O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Nerespectarea dispozitiei privind obligativitatea certificarii aptitudinii salariatului din punct de vedere al sanatatii atrage nulitatea contractului individual de munca, insa aceasta nulitate poate fi acoperita ulterior, in temeiul art. 57 alin. (3) din Codul muncii, care dispune ca „nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.”
De altfel, chiar art. 27 alin. (3) prevede ca „in situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.”
Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
Astfel, H.G. nr. 355/2007 privind controlul sanatatii lucratorilor precizeaza in art. 15, ca examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelelor prevazute in anexele la H.G. nr. 355/2007.
Evident ca solutia inapt data de medicul de medicina muncii urmare rezultatelor examenelor efectuate, va impiedica angajatorul de a incheia cu respectivul candidat contractul individual de munca.
Atentie!
Angajarea unei persoane fara examenul medical prealabil constituie contraventie.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________