SSM: Obligatiile angajatorului - protectia lucratorilor impotriva riscurilor generate de zgomot? (partea a II-a)

23 Aprilie 2013
23 Aprilie 2013
SSM si PSImedicina munciiriscuri generate de zgomot
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Protectia individuala impotriva riscurilor generate de expunerea la zgomot

Daca riscurile generate de expunerea la zgomot nu pot fi prevenite prin alte mijloace, lucratorilor trebuie sa li se puna la dispozitie mijloace individuale de protectie auditiva in urmatoarele conditii:

- atunci cand expunerea la zgomot depaseste valorile de expunere inferioare de la care se declanseaza actiunea, angajatorul trebuie sa puna la dispozitia lucratorilor  
mijloace individuale de protectie auditiva;

- atunci cand expunerea la zgomot atinge sau depaseste valorile de expunere superioare de la care se declanseaza actiunea, lucratorii trebuie sa utilizeze mijloacele individuale de protectie auditiva;

- mijloacele individuale de protectie auditiva trebuie sa fie alese astfel incat sa elimine sau sa reduca la minimum riscul pentru auz.

Limitarea expunerii la zgomot

Daca se constata expuneri peste valorile limita de expunere, in pofida masurilor luate, angajatorul trebuie:

- sa ia de indata masuri de reducere a expunerii sub valorile limita de expunere;

- sa identifice cauzele expunerii excesive;

- sa adapteze masurile de prevenire si protectie pentru a evita orice recurenta.

Informarea si formarea lucratorilor

Angajatorul trebuie sa asigure informarea si formarea lucratorilor expusi la locul de munca la un nivel de zgomot egal sau superior valorilor de expunere inferioare de la care se declanseaza actiunea si/sau a reprezentantilor acestor lucratori privind riscurile generate de expunerea la zgomot.

Supravegherea sanatatii

Lucratorii a caror expunere la zgomot depaseste valorile de expunere superioare de la care se declanseaza actiunea angajatorului privind securitatea si protectia sanatatii  
lucratorilor au dreptul la examenul medical periodic, inclusiv testarea auzului, efectuat de medicul specialist de medicina muncii.

Daca evaluarea riscurilor si masurarile nivelurilor de zgomot indica un risc pentru sanatatea lucratorilor a caror expunere la zgomot depaseste valorile de expunere inferioare de la care se declanseaza actiunea, acestia au dreptul la control audiometric preventiv.

Toate aceste controale au ca obiectiv diagnosticarea precoce a oricarei pierderi auditive datorate zgomotului si pastrarea functiei auditive.

Pentru fiecare lucrator care face obiectul supravegherii medicale, trebuie completat un dosar medical individual.

Fiecare lucrator trebuie sa aiba acces la dosarul medical propriu, la cererea sa.

In cazul in care, in urma supravegherii functiei auditive, medicul specialist de medicina muncii constata ca un lucrator prezinta o pierdere identificabila a auzului, el va aprecia daca este probabil ca pierderea de auz sa fie rezultatul expunerii la zgomot la locul de munca. El va trebui sa informeze lucratorul cu privire la rezultatul care il priveste personal.

Daca un lucrator prezinta o pierdere identificabila a auzului ca rezultat al expunerii profesionale la zgomot, angajatorul are urmatoare obligatii:

- sa revizuiasca evaluarea riscurilor la zgomot;

- sa revizuiasca masurile prevazute pentru eliminarea sau reducerea riscurilor la zgomot;

- sa tina seama de recomandarile medicului specialist de medicina muncii sau ale directiilor de sanatate publica privind aplicarea oricarei masuri necesare pentru a  elimina sau reduce riscurile, inclusiv posibilitatea de a transfera lucratorul intr-un alt loc de munca, unde nu exista risc de expunere;

-  sa organizeze supravegherea sistematica a sanatatii si sa asigure reexaminarea starii de sanatate a celorlalti lucratori care au suferit o expunere asemanatoare.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]