Editorial, 02.07.2009 - Gabriela Chirazof
Transferul participantului intre fondurile de pensii administrate privat este o optiune individuala a acestuia.
Astfel, daca un participant doreste sa adere la alt fond de pensii, acesta este obligat sa ii notifice in scris administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa ii trimita acestuia o copie de pe noul act de aderare.
Calitatea de participant la vechiul fond de pensii inceteaza la data la care se realizeaza transferul de disponibilitati, iar calitatea de participant la noul fond de pensii incepe la aceeasi data.
Transferul de disponibilitati are loc in prima zi lucratoare dupa expirarea termenului de 30 de zile si cuprinde activul personal net existent in contul participantului la acea data, diminuat cu penalitatea de transfer, dupa caz.
Administratorul vechiului fond de pensii informeaza noul administrator despre contributiile participantului, despre transferurile de disponibilitati efectuate in numele sau, precum si despre contributiile acestuia la fondurile de pensii al caror participant a fost anterior, existente la data informarii.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Potrivit dreptului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private de a emite norme cu privire la transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, in Monitorul Oficial nr. 375 din data de 3 iunie 2009 a fost publicata Hotararea nr. 16 din 19 mai 2009 pentru aprobarea Normei nr. 12/2009 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, norma aplicabila incepand cu 1 iulie a.c.
La intrarea sa in vigoare a acestei noi norme se abroga Norma nr. 3/2008 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat.
Potrivit noii norme, li se interzice agentilor de marketing implicarea in operatiunile de transfer.
Inconvenientul in cazul acestei operatiuni il reprezinta penalitatea de transfer pe care, potrivit art. 86 alin. (2) din Legea 411/2004, o va suporta participantul in cazul in care solicita transferul la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent.
Cuantumul penalitatii de transfer se determina ca procent aplicat valorii de numerar ce urmeaza a fi transferata in numele participantului. Penalitatea de transfer se aplica conform prospectului schemei de pensii autorizat de Comisie si este de maximum 5%.
_________________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, Legea pensiilor ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
_________________________________________________