Coasiguratii pot detine terenuri si alte bunuri? Specialistii explica

coasiguraticine poate fi coasigurat
Coasiguratii pot detine terenuri si alte bunuri? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Un salariat doreste sa isi ia parintii ca si coasigurati. Astfel, pe langa declaratiile pe propria raspundere atat a asiguratului cat si a co-asiguratiilor, parintii au obtinut de la Primaria de care apartin o adeverinta din care reiese ca au in proprietate 0.25 ha teren arabil, 20.33 ha teren agricol sub alte forme, 3 bovine, 135 oi 2 porci, 1 cal si 15 pasari:). In aceasta situatie, parintii pot deveni coasigurati in sistemul de sanatate?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 224 lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt asigurati fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
 
Art. 154 din Codul fiscal prevede similar:
 
(1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
 
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
 

Cine poate fi coasigurat in Romania?

 
Conform art. 11 lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1549/2018 documentele necesare sunt:
 
-» act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
-» documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata,
-» declaratie pe propria raspundere a coasiguratului din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
-» declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
 
Nu exista nicio prevedere legala din care sa rezulte ca o persoana poate avea calitatea de coasigurat doar daca are si calitatea de persoana in intretinere pentru deducere.
 
Fiecare dintre cele doua situatii coasigurat si persoana in intretinere la deducere au reglementari legale distincte. Astfel, niciun text de lege nu reglementeaza ca o persoana poate obtine calitatea de coasigurat doar daca are si calitatea de persoana aflata in intretinerea salariatului pentru acordarea deducerii personale la stabilirea venitului impozabil.
 
Din contra persoana in intretinere trebuie sa indeplineasca conditii disitncte pentru coasigurat si pentru deducere. Pentru coasgurat, persoana in intretinere nu poate obtine niciun venit, iar pentru deducere, persoana in intretinere poate obtine cel mult un venit de 600 lei.
 
Daca acceptam ca se aplica conditiile de la persoana in intretinere pentru deducere la persoana in intretinere pentru coasigurat ar insemna sa luam toate conditiile inclusiv conditia referitoare la venitul ce poate fi realizat de 600 lei.
 
Or, acest lucru nu este posibil intrucat persoana in intretinere pentru coasigurat nu poate obtine niciun venit.
In aceste conditii, consideram ca parintii pot fi coasigurati ai salariatului daca nu realizeaza niciun venit si se afla intretinerea salariatului chiar daca detin bunurile la care faceti referire.
 
Va receomand sa solicitati si punctul de vedere ANAF.
 
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Aveti un Regulament Intern intocmit profesionist?


Nu aveti inca Regulament Intern?
Riscati o amenda de pana la 10.000 de lei!

NOU: 40 de modele de Regulament Intern gata redactate!

V-am pregatit 40 de modele gata redactate, care trebuie doar completate cu datele firmei dvs. Rezolvati astfel instantaneu problema existentei Regulamentului Intern, avand totodata certitudinea ca acesta este fara cusur!

Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 10.000 de lei!


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
coasiguraticine poate fi coasigurat

Data aparitiei: 23 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Coasiguratii pot detine terenuri si alte bunuri? Specialistii explica Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]