Conform celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) activele de la Pilonul II au crescut cu 19,7%, iar aceasta cifra este in crestere, informeaza profit.ro.
Activele care insumau 47,6 miliarde de lei erau active la 31 decembrie 2018, in crestere cu 19,7% fata de nivelul existent in luna similara a anului trecut, mai precizeaza ASF.
Totusi, in luna noiembrie au existat active de 48,18 miliarde de lei, asa ca s-a remarcat o usoara scadere in decembrie 2018.
Este demn de precizat ca titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, adica 63,77%. Pe locul doi de afla actiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Din septembrie 2019 romanii pot renunta la contributia catre Pilonul II!
Ministrul a mai atras atentia asupra unui aspect, facand referire la faptul ca romanii care au contribuit cel putin 5 ani la Pilonul II vor avea libertarea de a renunta la aceasta contributie de 3,75%, daca vor dori:
„Banii pe care i-ati depus la Pilonul II (in cazul retragerii de la acesta, dupa minimum cinci ani de cotizare - n.red.) raman acolo, iar in momentul in care iesim la pensie beneficiem de ei. Sub nicio forma nu te poti muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I - n.red.). (...)Diferenta intre Pilonul I de pensii, care este un pilon social, si Pilonul II de pensii este ca prin Pilonul I, oricat am trai, vom avea pensia asigurata. In Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo pana se va termina ceea ce am contribuit”, a concluzionat Marius Budai.
Va reamintim ca potrivit OUG 114/2018 retragerea din Pilonul II de pensii private obligatorii este posibila. O persoana participanta la un fond de pensii poate opta dupa 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii, adica Pilonul I.
In acest context, sumele de bani cotizate catre Pilonul II vor fi primite de catre participant abia atunci cand acesta va implini varsta de pensionare...mai multe despre pilonul II aici >>>