Pilonul II: Active cu aproape 20% mai mari, in 2018

pilonul 2 de pensiipilon 2 contributii 2019contributie pilonul 2 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre fondul de pensii private obligatorii, adica Pilonul II, s-a tot discutat, controversele legate de aceste contributii fiind inca un subiect de interes pentru manageri si salariati.

Conform celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) activele de la Pilonul II au crescut cu 19,7%, iar aceasta cifra este in crestere, informeaza profit.ro.


Activele care insumau 47,6 miliarde de lei erau active la 31 decembrie 2018, in crestere cu 19,7% fata de nivelul existent in luna similara a anului trecut, mai precizeaza ASF.

Totusi, in luna noiembrie au existat active de 48,18 miliarde de lei, asa ca s-a remarcat o usoara scadere in decembrie 2018.


Este demn de precizat ca titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, adica 63,77%. Pe locul doi de afla actiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.


Din septembrie 2019 romanii pot renunta la contributia catre Pilonul II!


Ministrul a mai atras atentia asupra unui aspect, facand referire la faptul ca romanii care au contribuit cel putin 5 ani la Pilonul II vor avea libertarea de a renunta la aceasta contributie de 3,75%, daca vor dori:

„Banii pe care i-ati depus la Pilonul II (in cazul retragerii de la acesta, dupa minimum cinci ani de cotizare - n.red.) raman acolo, iar in momentul in care iesim la pensie beneficiem de ei. Sub nicio forma nu te poti muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I - n.red.). (...)Diferenta intre Pilonul I de pensii, care este un pilon social, si Pilonul II de pensii este ca prin Pilonul I, oricat am trai, vom avea pensia asigurata. In Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo pana se va termina ceea ce am contribuit”, a concluzionat Marius Budai.

Va reamintim ca potrivit OUG 114/2018 retragerea din Pilonul II de pensii private obligatorii este posibila. O persoana participanta la un fond de pensii poate opta dupa 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii, adica Pilonul I.

In acest context, sumele de bani cotizate catre Pilonul II vor fi primite de catre participant abia atunci cand acesta va implini varsta de pensionare...mai multe despre pilonul II aici >>>



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pilonul 2 de pensiipilon 2 contributii 2019contributie pilonul 2 2019

Data aparitiei: 28 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pilonul II: Active cu aproape 20% mai mari, in 2018 Nota: 3.93 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]