Un studiu realizat de Expert Forum si prezentat recent spune ca sistemul public de pensii poate si echilibrat prin cresterea ocuparii, aceasta fiind cea mai buna politica ce va asigura si pensii decente pentru persoanele asigurate in sistemul public.
Studiul tine cont de 3 scenarii potentiale:
- politicile actuale se mentin
- se adopta politici eficiente de crestere a ocuparii
- se adopta politici de limitare sau destructurare a Pilonului II al pensiilor private obligatorii si se urmareste evolutia in perioada 2015-2040 a deficitului fondului public de pensii si a valorii pensiei.
Conform directorului executiv al Expert Forum, Suzana Dobre, cel mai bun scenariu este cel in care se creste ocuparea, prin cresterea cu 625.000 de locuri de munca in urmatorii 10-12 ani (net, locuri noi sau din economia gri). De asemenea, dupa 2025, ar trebui sa se prelungeasca viata activa si sa se puna accent pe cresterea productivitatii.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Conform studiului, schimbarea alocarilor din Pilonul II ar fi contraproductiva, cu efecte notabile pe deficitul fondului public sau al valorii pensiei. Sau, atunci cand sunt consistente, ele vin cu pret foarte mare, ajungandu-se chiar la injumatatirea pensiei.
Se estimeaza faptul ca in 2032 vor intra in plata pensiile private (28,17% pensie din sistemul public si 18,09% pensie privata). In 2040 se va ajunge la 45,48% 923,79% pensie din sistemul public si 21,69% pensie privata).
sursa: Agerpres.ro