Cum vom echilibra sistemul public de pensii? Rezultatele unui studiu interesant cu 3 scenarii posibile

Adela Simonescu
Adela Simonescu
20 Ianuarie 2015
20 Ianuarie 2015
Adela Simonescu
Adela Simonescu
pensiipensii privatepensii in 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum vom salva sistemul public de pensii de la declin total. Stim deja faptul ca suntem in al 26-lea an consecutiv de declin demografic, lucru care are impact direct asupra mai multor aspecte, printre care si sustenabilitatea sistemului public.

Un studiu realizat de Expert Forum si prezentat recent spune ca sistemul public de pensii poate si echilibrat prin cresterea ocuparii, aceasta fiind cea mai buna politica ce va asigura si pensii decente pentru persoanele asigurate in sistemul public.

Studiul tine cont de 3 scenarii potentiale:

- politicile actuale se mentin
- se adopta politici eficiente de crestere a ocuparii
- se adopta politici de limitare sau destructurare a Pilonului II al pensiilor private obligatorii si se urmareste evolutia in perioada 2015-2040 a deficitului fondului public de pensii si a valorii pensiei.

Conform directorului executiv al Expert Forum, Suzana Dobre, cel mai bun scenariu este cel in care se creste ocuparea, prin cresterea cu 625.000 de locuri de munca in urmatorii 10-12 ani (net, locuri noi sau din economia gri). De asemenea, dupa 2025, ar trebui sa se prelungeasca viata activa si sa se puna accent pe cresterea productivitatii.

Conform studiului, schimbarea alocarilor din Pilonul II ar fi contraproductiva, cu efecte notabile pe deficitul fondului public sau al valorii pensiei. Sau, atunci cand sunt consistente, ele vin cu pret foarte mare, ajungandu-se chiar la injumatatirea pensiei.

Se estimeaza faptul ca in 2032 vor intra in plata pensiile private (28,17% pensie din sistemul public si 18,09% pensie privata). In 2040 se va ajunge la 45,48% 923,79% pensie din sistemul public si 21,69% pensie privata).

sursa: Agerpres.ro




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]