"Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau, prezent la un eveniment de specialitate, citat de sursa mentionata.
In mod concret, aici discutam despre un cumul de factori care au condus la aceasta situatie.
"O imensa emigratie" si faptul ca rata fertilitatii este de cca 1,3 copii/femeie fata de 3,7, in anii 70 au condus la situatia prezenta.
Cu toate acestea, Vasile Ghetau a explicat faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economica pentru ca s-au redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii postnatale si nu numai.
Cu privire la scaderea ratei fertilitatii, Vasile Ghetau a precizat, citat de Mediafax: "Si aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori un efort superior pentru calitatea vietii unicului copilul. Pe termen lung, insa, aceste avantaje se intorc cu un bumerag sub forma de costuri, mult mai mari decat in prezent, asupra societatii".
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic