Pensii private: contributia la fondul de pensii administrat privat

12 Mai 2008
12 Mai 2008
contributiipensii privateCAS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia la fondul de pensii administrat privat este parte din contributia individuala datorata de asigurat la sistemul public de pensii si se vireaza de catre platitor in aceleasi conditii si la aceleasi termene cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.

Contributia la fondul de pensii administrat privat se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, impreuna si prin aceeasi modalitate de calcul cu contributia obligatorie datorata conform prevederilor Legii pensiilor publice.

Baza de calcul a contributiei individuale la fondurile de pensii este aceeasi cu cea stabilita pentru contributia individuala de asigurari sociale prevazuta de Legea pensiilor publice.

Din momentul inceperii activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii administrat privat este de 2% din baza de calcul.

In termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii administrat privat se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.

(Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 23 din 15 aprilie 2008 pentru aprobarea Normei nr. 11/2008 privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 340 din 2 mai 2008)


Click aici pentru detalii privind fondul de pensii administrat privat.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]