Dupa cum bine stim, din ciclul vietii profesionale nu poate lipsi perioada evaluarilor. Pe de o parte, evaluarea ofera salariatului ocazia de a-si intelege progresul, de a lua pulsul progreselor pe care le efectueaza la locul de munca in care isi indeplineste sarcinile.
Pe de alta parte, evaluarea reprezinta o ocazie exceptionala pentru angajator, oferind feedback pe care angajatul il poate valorifica in modul in care isi indeplineste sarcinile pe viitor. In acelasi timp, tinem cont ca in lipsa evaluarii salariatilor, nu exista nicio sansa de concediere pentru necorespundere profesionala.
Nu uitati faptul ca angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
Acest drept al angajatorului de evaluare a salariatilor il ajuta pe angajator in situatia unei concedieri pentru necorerspundere profesionala.
Astfel, situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt expres prevazute de lege, in dispozitiile art. 61 din Codul muncii, republicat, repsectiv:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Insa, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Prin urmare, concedierea pentru necorespundere profesionala atrage obligatia angajatorului de a-l evalua in prealabil pe salariat conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, precum si prin regulamentul intern.
Nu exista o sanctiune expresa pentru neefectuarea evaluarii salariatilor insa angajatorul nu va putea aplica anumite sanctiuni daca nu respecta legislatia si nu foloseste toate drepturile conferite de Codul muncii.