Tichetele de masa, asigurarile medicale sau concediul de odihna suplimentar sunt principalele beneficii pe care angajatorii le acorda salariatilor, conform studiului Beneficii acordate de angajatorii romani comparativ cu practicile din regiune, realizat de compania Accace SRL si remis joi Agerpres.
"In Romania, principalele beneficii pe care angajatorii le acorda salariatilor sunt tichetele de masa, asigurarile medicale sau abonamentele la clinici private, concediu de odihna suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Craciun), programe de formare profesionala etc. Romania nu difera foarte mult de alte tari din regiune care au facut obiectul studiului, in ceea ce priveste tipul de beneficii acordate salariatilor. Astfel, in Cehia se ofera in principal tichete de masa, telefon mobil, laptop, programe de formare profesionala, in Ungaria — tichete de masa, cardul de vacanta Szechenyi", decontarea cheltuielilor de transport sau subventie pentru invatamant/educatia copiilor, iar in Polonia — servicii medicale private, tichete de masa, activitati sportive sau masina, se arata in studiu, conform Agerpres.
Discutand despre tichetele de masa, amintim faptul ca valoarea or a crescut de curand, de la 9,35 de lei, la 9, 41 de lei.
In Romania, angajatul primeste tichete de masa de cca 42 de euro pe luna de 20 de zile lucratoare. In acelasi timp, in Republica Ceha, valoarea unui tichet de masa este de cca 74 de euro.
Dupa cum bine stim, in Romania, acordarea tichetelor de masa este optionala. In Slovacia, insa, acordarea tichetelor de masa este obligatorie prin lege.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
"Pentru a fi cu adevarat eficiente, este recomandat ca angajatorii sa introduca in politica de recompensare a salariatilor o schema flexibila de beneficii, dand astfel posibilitatea angajatului sa isi aleaga singur beneficiul dorit", concluzioneaza studiul citat de Agerpres.