Sunt state unde asigurarea medicala nu poate fi incheiata pe plan local. Din acest motiv, este indicat ca o astfel de polita sa fie incheiata in Romania, inainte de efectuarea deplasarii in strainatate.
In unle state, o zi de spitalizare poate costa chiar si 1.000 euro. In Africa, pentru a putea obtine o viza de intrare pentru unele state, cetatenii romani sunt obligati sa incheie o asigurare medicala in Romania (de exemplu: Angola, Algeria, Africa de Sud etc.).
De asemenea, in Orient, in state precum Arabia Saudita sau Iran, pentru a putea obtine viza de intrare, este obligatorie incheierea unei asigurari medicale in Romania.
In situatia in care un cetatean roman se deplaseaza intr-un stat UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical, fara aprobarea prealabila a Casei de Asigurari de Sanatate unde este luat in evidenta, la intoarcerea in tara, institutia competenta ramburseaza, la nivelul tarifelor din Romania, contravaloarea serviciilor medicale acordate si platite.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In statele din nordul Europei, sistemul medical este foarte performant, dar in absenta unei asigurari medicale prealabile, cheltuielile medicale pot fi foarte ridicate.
Sunt state unde, daca doriti sa urmati un tratament medical de specialitate, este nevoie sa fie efectuata plata in avans a tratamentului medical solicitat.
Chiar si in cazul detinerii unei asigurari medicale, trebuie avut in vedere faptul ca serviciile medicale vor fi platite, in prima faza, de catre beneficiarul acestora, urmand ca, ulterior, acesta sa isi recupereze sumele de la asigurator.
Exista unele particularitati in zona Americii Centrale:
- nu se fac internari daca nu se depune, in avans, o garantie pentru echivalentul a 2-3 zile de spitalizare, in functie de diagnostic;
- nu se efectueaza interventiile medicale, nici chiar urgente, pana cand nu exista confirmarea scrisa din partea societatii de asigurari straine ca polita medicala are acoperire.
Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in state cu risc ridicat al securitatii (spre exemplu: Somalia, Irak, Afganistan, Pakistan, Iran, Ciad, Yemen etc.) nu pot sa beneficieze de servicii medicale decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate deoarece Romania nu a incheiat acorduri internationale continand astfel de prevederi.
In conditiile in care asigurarile medicale sunt oferite de societati private de asigurari, acestea nu se incadreaza in sfera de activitate a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.