Cei care angajeaza absolventi si anumite categorii de someri primesc subventii incepand cu data de 3 decembrie 2016.
In acest context, angajatorii primesc lunar suma de 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare persoana angajata, apartinand anumitor categorii. Pentru cei care incadreaza persoane cu handicap suma de 900 de lei va fi primita lunar, pe o perioada de 18 luni.
Pentru a se putea aplica aceste noi prevederi, in data de 10 ianuarie 2017 s-a hotarat reactualizarea Legii nr. 76/2002, referitoare la somaj si la stimularea ocuparii fortei de munca, prin HG nr. 885/2016.
De asemenea, HG nr. 885/2016 modifica si completeaza Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin HG nr. 377/2002, aceasta intrand in vigoare de la data publicarii de 6 decembrie 2016, de cand a fost publicata in Monitorul Oficial.
In cazul angajatorilor care vor incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, este demn de mentionat ca acestia trebuie sa incheie cu agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca o conventie care sa ateste acest fapt, in termenul de 12 luni de la data absolvirii studiilor de catre respectiva persoana.
Aceste fapte au fost mentionate in cadrul unui comunicat de presa al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) care precizeaza ca prin modificarile aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si al ocuparii fortei de munca sunt introduse noi servicii acordate somerilor, creste cuantumul primelor de mobilitate si se modifica modalitatea de acordare a acestora, este introdusa prima de activare si cresc subventiile acordate agentilor economici pentru angajarea somerilor.
Astfel, cele doua categorii de beneficiari ai serviciilor oferite de ANOFM vor fi incurajati, pentru ca procesele de angajare sa decurga cat mai bine, scopul fiind ca somerii sa isi gaseasca locuri de munca, iar angajatorii care le dau o sansa sa beneficieze de anumite facilitati.
De exemplu, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, persoane cu dizabilitati, someri de lunga durata, tineri NEET sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
Aceste prevederi vor intra in vigoare in cursul lunii decembrie, anul curent, dupa aprobarea proiectului de Hotarare de Guvern pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
In acest moment, documentul se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familei si Protectiei Sociale, pana in data de 23 noiembrie 2016.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<