Urmeaza sa intre in vigoare legea care reglementeaza continuarea activitatii de catre angajatii care indeplinesc conditiile de pensionare, un act normativ care aduce cateva modificari absolut esentiale. Astfel:
1) salariatii pensionati care lucreaza la stat vor fi obligati sa aleaga intre pensie si salariu.
Daca ei nu isi exercita aceasta optiune, angajatorii au obligatia sa le inceteze contractele individuale de munca, in caz contrar riscand o amenda de 100.000 lei.
2) legea stabileste reguli speciale cu privire la continuarea activitatii de catre medici, farmacisti, stomatologi si profesori;
3) in sistemul privat, salariatii vor putea sa-si continue activitatea pana la implinirea varstei de 70 de ani, in anumite conditii.
Nu trebuie sa mai subliniem cat de stresante sunt aceste modificari pentru tine!
Legislatia privind pensionarea era oricum una foarte complexa, sensibila si greu de gestionat, acum a devenit (sau urmeaza sa devina in curand) si mai problematica. Trebuie sa stapanesti la perfectie noile conditii de pensionare sau de continuare a activitatii, precum si tot pachetul aferent de proceduri si documente obligatorii.
CE E DE FACUT?
Ne face placere sa anuntam o aparitie editoriala exceptionala, a carei utilitate te va incanta!
Lucrarea este deosebit de valoroasa pentru:
• Angajatori
Le arata acestora cum sa inceteze contractele de munca in cazul salariatilor care indeplinesc conditiile de pensionare, cum sa elibereze adeverinte de grupa, de sporuri etc.
• Persoanele care lucreaza si urmeaza sa se pensioneze
Li se explica exact regulile si procedurile pentru pensionare, cu exemple de calcul al pensiei si studii de caz.
• Persoanele care lucreaza si in acelasi timp beneficiaza de pensie
Acestia afla conditiile in care pot sa ramana in activitate/sa se pensioneze, la ce varsta, in cat timp, atat la stat, cat si la privat.
• Pensionarii care nu lucreaza, dar vor sa lucreze
Sunt prezentate tipurile de pensie care pot fi cumulate cu veniturile (cu ce categorii de venituri), astfel incat sa nu riste suspendarea pensiei si restituirea ei retroactiva.
Ghidul este intemeiat pe prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu toate modificarile, si raspunde intrebarilor legate de:
- Pensia pentru limita de varsta
- Pensia anticipata
- Pensia anticipata partial
- Pensia de invaliditate
- Pensia de urmas
- Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare
Pensionarea este cea de-a treia etapa-cheie a relatiilor de munca! Trebuie sa o stapanesti la perfectie!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<