Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca a fost emis ordinul de ministru prin care se incepe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din Romania si ca procesul va dura circa 18 luni.
"Am emis astazi (joi, n.r.) ordinul de ministru prin care vom incepe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din Romania, asa cum prevede art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicata in Monitorul Oficial in 9 iulie 2019. Aceasta procedura trebuia demarata din octombrie 2019, cand ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiasi articol (90 de zile dupa publicarea legii)", a anuntat ministul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de socializare.
Potrivit ministrului, recalcularea se va face dupa o noua lege care sa reformeze sistemul public de pensii.
"Obiectivul nostru este sa realizam recalcularea dupa o lege noua, care sa faca reforma in sistemul public de pensii si care sa aduca echitate pentru milioanele de oameni, intr-un format sustenabil din punct de vedere economic. Concret, evaluarea dosarelor inseamna crearea unei baze de date constituita pe baza informatiilor colectate din sursele in format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii si care va fi ulterior folosita, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operatiunilor de recalculare si punere in plata a pensiilor recalculate. Am alocat acestui proces maximum 1 an si jumatate, suficient timp pentru ca noul proiect de lege a sistemului public de pensii, la care am inceput deja sa lucram, sa fie definitivat", a precizat ministrul.
De asemenea, ministrul a explicat care vor fi criteriile noilor reglementari legislative cu privire la recalcularea pensiilor, precizand totodata ca se doreste obtinerea unui echilibru intre contributivitate si criteriul favorizant.
"Vom actiona pe doua directii principale: Recalcularea dupa o noua lege care va inlocui Legea 127 si estimam ca in jumatate de an sa avem deja un punct de vedere bine argumentat in acest sens; Identificarea unei solutii legislative pentru a aduce si pensiile speciale la un nivel de echilibru intre contributivitate si criteriul favorizant. Tin sa multumesc echipei Ministerului Muncii care lucreaza intr-un ritm foarte intens la acest proiect, echipei Casei Nationale de Pensii Publice si caselor teritoriale care vor avea de sustinut efortul important de evaluare si apoi, de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din sistemul public", a explicat Turcan.
In paralel, ministrul Muncii a facut mai multe declaratii cu privire la indicatorii pe baza carora se recalculeaza pensiile, noua formula de recalculare, precum si posibilitatea de a iesi la pensie la 70 ani, potrivit
Radio Europa Libera:
“Despre indicatorii pe baza carora se recalculeaza pensiile: Indicatorii se refera la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime in munca. De asemenea, se refera la detalieri la stagiul de cotizare realizat in grupele munca, veniturile de natura salariala, perioadele necontributive care au mai multe variante.
Despre formula de recalculare a pensiilor: Cred ca vom putea incepe discutiile pentru o noua lege a pensiilor in maximum o luna de zile. Avem mai multe formule de recalculare, dar cautam acea formula care sa aduca contributivitate si echitate si care sa se aplice unui numar cat mai mare de pensionari
Despre varsta de pensionare: Varsta de pensionare va fi atinsa intr-un proiect pe care il discutam cu partenerii sociali: sa exista optiunea pensionarii la 70 de ani si aceasta optiune sa fie cumulate cu optarea dupa varsta standard de pensionare intre pensie si salariu la stat.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<