Suntem iar in top: de data asta, al celor care muncesc cel mai putin

06 Iulie 2011
06 Iulie 2011
ore suplimentareprogram suplimentarzile libere platite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatii romani par sa fie printre cei mai nemultumiti atunci cand vine vorba despre orele suplimentare, de programul incarcat sau de neplata orelor suplimentare. Intr-adevar, chiar daca in tara noastra timpul legal de munca este de doar 40 de ore pe saptamana, sunt situatii in care acesta poate fi prelungit pana la cel mult 48 de ore, cu acordarea de timp liber corespunzator.

Cu toate acestea, fara sa mai tinem cont de prevederile legale, timpul petrecut la locul de munca este in medie de 41,1 ore pe saptamana, rata care a asigurat Romaniei locul 17 din 20 in topul tarilor europene in care se munceste cel mai putin.

In urma noilor reglementari aferente Codului Muncii, timpul de lucru a ramas la fel, cu mentiunea ca perioada de 40 de ore poate fi prelungita atata vreme cat media orelor de munca, in urma unui calcul pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, nu depaseste 48 de ore pe saptamana.

Programul suplimentar de la locul de munca va fi compensat prin ore libere platite in urmatoarele doua luni, insa numai in situatia in care pentru efectuarea muncii peste program exista o solicitare scrisa din partea angajatorului. In cazul in care angajatului in cauza nu i se pot acorda zile libere platite, acestuia i se va oferi un spor la salariu in cuantum de 75% din salariu.

Chiar daca impresia generala este ca romanii muncesc prea mult, statisticile ne plaseaza in topul tarilor europene in care se lucreaza cel mai putin, media orara fiind depasita cu doar putin peste timpul de lucru de 40 de ore pe saptamana. Asa cum arata datele furnizate in cadrul topului realizat, in Danermarca s-ar parea ca se munceste intr-adevar cel mai putin, daca ne gandim ca media orelor lucrate intr-o saptamana este de doar 37,7. O rata destul de scazuta se regaseste si in tari precum Irlanda (38,4 ore/saptamana), Olanda (38,9 ore/saptamana),  Italia (39 ore/saptamana), Suedia (39,3 ore/saptamana) sau  Franta (39,4 ore/saptamana). Doar patru tari inscrise in top depasesc media inregistrata in Romania, acestea fiind Bulgaria si Republica Ceha cu o medie de 41,2 ore/saptamana, Austria cu 42 de ore/saptamana, precum si Marea Britanie cu 42,2 ore/saptamana.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]