Suntem iar in top: de data asta, al celor care muncesc cel mai putin

ore suplimentareprogram suplimentarzile libere platite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatii romani par sa fie printre cei mai nemultumiti atunci cand vine vorba despre orele suplimentare, de programul incarcat sau de neplata orelor suplimentare. Intr-adevar, chiar daca in tara noastra timpul legal de munca este de doar 40 de ore pe saptamana, sunt situatii in care acesta poate fi prelungit pana la cel mult 48 de ore, cu acordarea de timp liber corespunzator.

Cu toate acestea, fara sa mai tinem cont de prevederile legale, timpul petrecut la locul de munca este in medie de 41,1 ore pe saptamana, rata care a asigurat Romaniei locul 17 din 20 in topul tarilor europene in care se munceste cel mai putin.

In urma noilor reglementari aferente Codului Muncii, timpul de lucru a ramas la fel, cu mentiunea ca perioada de 40 de ore poate fi prelungita atata vreme cat media orelor de munca, in urma unui calcul pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, nu depaseste 48 de ore pe saptamana.

Programul suplimentar de la locul de munca va fi compensat prin ore libere platite in urmatoarele doua luni, insa numai in situatia in care pentru efectuarea muncii peste program exista o solicitare scrisa din partea angajatorului. In cazul in care angajatului in cauza nu i se pot acorda zile libere platite, acestuia i se va oferi un spor la salariu in cuantum de 75% din salariu.

Chiar daca impresia generala este ca romanii muncesc prea mult, statisticile ne plaseaza in topul tarilor europene in care se lucreaza cel mai putin, media orara fiind depasita cu doar putin peste timpul de lucru de 40 de ore pe saptamana. Asa cum arata datele furnizate in cadrul topului realizat, in Danermarca s-ar parea ca se munceste intr-adevar cel mai putin, daca ne gandim ca media orelor lucrate intr-o saptamana este de doar 37,7. O rata destul de scazuta se regaseste si in tari precum Irlanda (38,4 ore/saptamana), Olanda (38,9 ore/saptamana),  Italia (39 ore/saptamana), Suedia (39,3 ore/saptamana) sau  Franta (39,4 ore/saptamana). Doar patru tari inscrise in top depasesc media inregistrata in Romania, acestea fiind Bulgaria si Republica Ceha cu o medie de 41,2 ore/saptamana, Austria cu 42 de ore/saptamana, precum si Marea Britanie cu 42,2 ore/saptamana.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ore suplimentareprogram suplimentarzile libere platite

Data aparitiei: 06 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suntem iar in top: de data asta, al celor care muncesc cel mai putin Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]