Cu toate acestea, fara sa mai tinem cont de prevederile legale, timpul petrecut la locul de munca este in medie de 41,1 ore pe saptamana, rata care a asigurat Romaniei locul 17 din 20 in topul tarilor europene in care se munceste cel mai putin.
In urma noilor reglementari aferente Codului Muncii, timpul de lucru a ramas la fel, cu mentiunea ca perioada de 40 de ore poate fi prelungita atata vreme cat media orelor de munca, in urma unui calcul pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, nu depaseste 48 de ore pe saptamana.
Programul suplimentar de la locul de munca va fi compensat prin ore libere platite in urmatoarele doua luni, insa numai in situatia in care pentru efectuarea muncii peste program exista o solicitare scrisa din partea angajatorului. In cazul in care angajatului in cauza nu i se pot acorda zile libere platite, acestuia i se va oferi un spor la salariu in cuantum de 75% din salariu.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Chiar daca impresia generala este ca romanii muncesc prea mult, statisticile ne plaseaza in topul tarilor europene in care se lucreaza cel mai putin, media orara fiind depasita cu doar putin peste timpul de lucru de 40 de ore pe saptamana. Asa cum arata datele furnizate in cadrul topului realizat, in Danermarca s-ar parea ca se munceste intr-adevar cel mai putin, daca ne gandim ca media orelor lucrate intr-o saptamana este de doar 37,7. O rata destul de scazuta se regaseste si in tari precum Irlanda (38,4 ore/saptamana), Olanda (38,9 ore/saptamana), Italia (39 ore/saptamana), Suedia (39,3 ore/saptamana) sau Franta (39,4 ore/saptamana). Doar patru tari inscrise in top depasesc media inregistrata in Romania, acestea fiind Bulgaria si Republica Ceha cu o medie de 41,2 ore/saptamana, Austria cu 42 de ore/saptamana, precum si Marea Britanie cu 42,2 ore/saptamana.