Traversam o perioada de incercari, care se ilustreaza inclusiv in piata muncii din Romania, multe companii fiind fortate sa-si reduca activitatea sau chiar sa o intrerupa complet, pe termen nedefinit. Evident ca salariatii vor fi afectati de astfel de norme, iar criza provocata de COVID-19 duce la un numar mai scazut de oferte de munca.
Cum poti fi sustinuti salariatii in 2021?
Un lucru este cert: acestia nu pot fi fortati sa intre in
concediu fara plata. Cu alte cuvinte, sub nicio forma angajatorul nu-i poate propune o astfel de masura salariatului, chiar daca activitatea companiei sale s-a redus semnificativ.
ATENTIE
Nu exista optiunea de a evita plata angajatilor, trimitandu-i acasa, din motive care tin de productivitatea companiei la care lucreaza. In acest context este
NECESARA suspendarea corespunzatoare a contractului de munca din motive ce tin de
somaj tehnic..
Atragem atentia asupra faptului ca angajatorii care nu vor proceda in aceasta maniera risca sa fie amendati, conform legislatiei in vigoare.
Concediul fara plata - conditii impuse de Codul Muncii
Va reamintim ca art. 54 din Codul muncii reglementeaza aceste aspecte legate de concediul fara plata. Asadar, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
IMPORTANT
In baza art. 153 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Concediul fara plata se acorda de catre angajator salariatului, in baza acordului de vointa al partilor. Odata dat acordul angajatorului pe cererea de solicitare a salariatului, contractul de munca se suspenda in temeiul art. 54 din Codul muncii republicat.
Acordarea concediului fara plata este rezultatul conventiei partilor, salariat si angajator. Salariatul formuleaza cererea de concediu fara plata iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea ofertei salariatului. Angajatorul nu are posibilitate de a trimite salariatul in concediu fara plata Concediu fara plata se acorda la cererea salariatului si nu la initiativa angajatorului.
Codul muncii nu impune un numar de zile de concediu fara plata ci lasa partile sa stabileasca...mai multe despre
concediul fara plata >>>
Indemnizatiile pentru somajul tehnic - suportate de statul roman?
Guvernul ar putea sustine din nou indemnizatiile de somaj tehnic, pana la 31 decembrie 2021, de la bugetul de stat, conform unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Economedia.
In acest proiect se arata ca:
"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, […] ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021."
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, vom reveni cu detalii in momentul in care autoritatile vor aduce precizari concrete legate de somajul tehnic in 2021, pe fondul cresterii numarului de cazuri provocate de Coronavirus.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<