Concediul fara plata NU poate fi propus de angajator!

concediu fara plata 2021somaj tehnic 2021indemnizatie somaj tehnic
Concediul fara plata NU poate fi propus de angajator!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Traversam o perioada de incercari, care se ilustreaza inclusiv in piata muncii din Romania, multe companii fiind fortate sa-si reduca activitatea sau chiar sa o intrerupa complet, pe termen nedefinit. Evident ca salariatii vor fi afectati de astfel de norme, iar criza provocata de COVID-19 duce la un numar mai scazut de oferte de munca.

Cum poti fi sustinuti salariatii in 2021?
 

Un lucru este cert: acestia nu pot fi fortati sa intre in concediu fara plata. Cu alte cuvinte, sub nicio forma angajatorul nu-i poate propune o astfel de masura salariatului, chiar daca activitatea companiei sale s-a redus semnificativ.
 
ATENTIE
 
Nu exista optiunea de a evita plata angajatilor, trimitandu-i acasa, din motive care tin de productivitatea companiei la care lucreaza. In acest context este NECESARA suspendarea corespunzatoare a contractului de munca din motive ce tin de somaj tehnic..
 
Atragem atentia asupra faptului ca angajatorii care nu vor proceda in aceasta maniera risca sa fie amendati, conform legislatiei in vigoare.
 

Concediul fara plata - conditii impuse de Codul Muncii

 
Va reamintim ca art. 54 din Codul muncii reglementeaza aceste aspecte legate de concediul fara plata. Asadar, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
 
IMPORTANT
 
In baza art. 153 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
 
Concediul fara plata se acorda de catre angajator salariatului, in baza acordului de vointa al partilor. Odata dat acordul angajatorului pe cererea de solicitare a salariatului, contractul de munca se suspenda in temeiul art. 54 din Codul muncii republicat.
 
Acordarea concediului fara plata este rezultatul conventiei partilor, salariat si angajator. Salariatul formuleaza cererea de concediu fara plata iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea ofertei salariatului. Angajatorul nu are posibilitate de a trimite salariatul in concediu fara plata Concediu fara plata se acorda la cererea salariatului si nu la initiativa angajatorului.
 
Codul muncii nu impune un numar de zile de concediu fara plata ci lasa partile sa stabileasca...mai multe despre concediul fara plata >>>
 

Indemnizatiile pentru somajul tehnic - suportate de statul roman?
 

Guvernul ar putea sustine din nou indemnizatiile de somaj tehnic, pana la 31 decembrie 2021, de la bugetul de stat, conform unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Economedia.
 
In acest proiect se arata ca:
 
"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, […] ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021." 
 
 
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, vom reveni cu detalii in momentul in care autoritatile vor aduce precizari concrete legate de somajul tehnic in 2021, pe fondul cresterii numarului de cazuri provocate de Coronavirus.

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara plata 2021somaj tehnic 2021indemnizatie somaj tehnic

Data aparitiei: 30 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul fara plata NU poate fi propus de angajator! Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]