Reinfiintarea unui loc de munca desfiintat

04 Ianuarie 2013
04 Ianuarie 2013
reinfiintare loc de muncaCodul munciidesfiintarea locului de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom vedea mai jos dupa ce perioada de la desfiintarea unui post are voie angajatorul sa-l reinfiinteze si sa faca angajari pe postul respectiv, in conditiile in crae prin desfiintare persoana care ocupa postul respectiv a fost concediata si nu de doreste o noua colaborare.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 65 din Codul muncii concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinat de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Prin urmare, reinfiintarea locurilor de munca intr-o perioada scurta de timp obliga angajatorul la reangajarea salariatilor disponibilizati. Astfel, potrivit art. 74 din Codul muncii , in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

Odata depasita perioada celor 45 de zile angajatorul nu mai are obligatia reincadrarii salariatilor disponibilizati.

Codul muncii nu stabileste o perioada dupa care angajatorul poate reinfiinta locurile de munca desfiintate colectiv, ci numai o durata minima inauntrul careia dispune reangajarea salariatilor disponibilizati.

Daca legiuitorul ar fi dorit ingradirea angajatorului ar fi lasat termenul de maximum 9 luni nemodificat, dar legiuitorul a dat angajatorului libertate in reinfiintarea locurilor de munca disponibilizate.

Insa, in toate cazurile, regula pentru o concediere individuala sau colectiva prin desfiintarea locurilor de munca este ca aceasta sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In functie de graba cu care angajatorul reinfiinteaza locurile de munca, este posibil ca inspectorii ITM sa considere ca respectiva concediere nu a avut la baza o cauza reala si serioasa si ca nu a fost efectiva.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]