Editorial, 20.01.2009 - Gabriela Chirazof
Codul muncii reglementeaza procedura pe care orice angajator trebuie sa o urmeze in cazul concedierii unui numar mare de salariati care se inscrie in notiunea de concediere colectiva astfel cum este definita de art. 68 din cod, concediere care, dupa cum bine stim, atrage o serie de obligatii in sarcina angajatorului.
Cand vorbim de concediere colectiva avem in vedere o incetare a contractelor de munca ale salariatilor pentru motive care nu tin de persoana acestora.
Concedierea angajatilor este determinata in acest caz de desfiintarea locurilor de munca ocupate de acestia, din unul sau mai multe motive care nu au legatura cu persoana lor.
Cand vorbim de concediere colectiva si cand de concediere individuala?
Ceea ce face diferenta dintre concedierea colectiva si cea individuala este numarul celor afectati de aceasta masura.
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Esential pentru a afla daca suntem in fata uneia sau alteia dintre concedieri este verificarea numarului salariatilor supusi concedierii, caci potrivit dispozitiilor art. 68 alin. (1) din Codul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Conform alin. (2) al aceluiasi articol, la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.
Vom avea deci concediere colectiva in cazul unui angajator cu un numar total de 98 de salariati daca acesta concediaza in 30 de zile calendaristice 10 salariati sau ne vom afla in fata unei concedieri individuale daca acest angajator va disponibiliza un numar de 7 salariati. Nu prezinta nici o relevanta daca angajatii au contracte individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, daca sunt incheiate pe durata nedeterminata sau determinata.
Concediere: 100 de studii de caz + procedura legala + formularele utile, totul pe CD. Click aici.