Raspuns: Conform art. 1 alin. (1) lit. C) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
Asadar, perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj constituie stagiu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii.
Stagiu minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana 7 ani este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
In situatia expusa apreciem ca este indeplinita conditia stagiului de cotizare. Dupa ce ati stabilit ca salariatul indeplineste conditia stagiului de cotizare veti calcula indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani.
Baza de calcul a indemnizatiei se determina potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 58/2010 ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
In situatia expusa baza de calcul se constituie din veniturile realizate in lunile februarie – iulie 2012 dar salariatul a realizat venituri o perioada mai mica de 6 luni
Conform art. 73 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.
Exemplul nr. 1
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.
In situatia expusa, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile februarie, martie, aprilie si eventual luna iulie cu privire la care nu faceti nicio referire pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.