legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav. Venituri realizate o perioada mai mica de 6 luni

OUG 158/2005indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnavOUG 58/2010
Intrebare: Avem o salariata angajata cu data de 12.07.2012. In luna august 2012 are concediu medical cu cod de indemnizatie 09 "Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani". In perioada februarie-aprilie 2012 a beneficiat de indemnizatia de somaj, astfel: februarie-374 lei, martie 374 lei, aprilie 178 lei, iar in lunile mai si iunie 2012 nu a lucrat. Care este modalitatea de calcul a concediului medical?

Raspuns: Conform art. 1 alin. (1) lit. C) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

Asadar, perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj constituie stagiu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii.

Stagiu minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana 7 ani este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

In situatia expusa apreciem ca este indeplinita conditia stagiului de cotizare. Dupa ce ati stabilit ca salariatul indeplineste conditia stagiului de cotizare veti calcula indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani.

Baza de calcul a indemnizatiei se determina potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 58/2010 ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

In situatia expusa baza de calcul se constituie din veniturile realizate in lunile februarie – iulie 2012 dar salariatul a realizat venituri o perioada mai mica de 6 luni
Conform art. 73 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.

Exemplul nr. 1

luna   1    2     3      4    5    6
V         -   -   500 500 500 500
NZ       -  -    21   20   21   20

In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.

In situatia expusa, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile februarie, martie, aprilie si eventual luna iulie cu privire la care nu faceti nicio referire pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 158/2005indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnavOUG 58/2010

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 19 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav. Venituri realizate o perioada mai mica de 6 luni Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de aptitudini. ValabilitateIntrebare: Va rog frumos sa imi spuneti care este valabilitatea fiselor medicale periodice, pentru magazin ce desfasoara activitatea de comert cu preponderenta produse alimentare (ambalate dar si sector de mezeluri) . Difera valabilitatea fiselor in functie de postul ocupat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]