Editorial, 22.07.2008 - Gabriela Chirazof
Multe profesii presupun riscuri ce se pot solda cu accidente sau boli profesionale. Cunoscand aceasta realitate, legiuitorul roman a instituit in sarcina angajatorului obligatia sa isi asigure toti salariatii pentru risc de accidente de munca si boli profesionale, in conditiile Legii nr. 346/2002. Aceasta lege consacra un sistem de asigurari sociale care sa asigure protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii, pierderii capacitatii de munca sau decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii:
- persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca;
- functionarii publici;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
- membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti;
- somerii, pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate potrivit legii;
- ucenicii, elevii si studentii, pe toata durata efectuarii practicii profesionale.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Pe langa aceste persoane, se pot asigura pe baza de contract individual de asigurare si alte categorii de persoane prevazute de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 346/2002.
Are calitatea de asigurator Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Atributiile specifice de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se exercita de casele teritoriale de pensii sau, in calitate de prestatori de servicii, pot fi realizate si de asociatii profesionale de asigurare, constituite in acest scop pe sectoare de activitate ale economiei nationale.
Prin plata de catre angajator a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale raspunderea pentru prestatiile prevazute de lege este preluata de asigurator.
Pentru prejudiciile generate de accidentele de munca si bolile profesionale neacoperite de prevederile Legii nr. 346/2002 raspunderea se stabileste potrivit dreptului comun. Dupa cum se poate lesne observa, asiguratorul suporta numai contravaloarea prestatiilor si serviciilor prevazute expres de lege si numai in conditiile prevazute pentru fiecare dintre ele, legea neinstituind in sarcina asiguratorului intreaga responsabilitate.
Atentie!
Pentru incheierea asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale si a stabilirii cotei datorate angajatorul are obligatia de a comunica asiguratorului, printr-o declaratie pe propria raspundere, domeniul de activitate conform Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala, numarul de angajati, fondul de salarii, precum si orice alte informatii solicitate in acest scop.
________________________________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
________________________________________________________________