"Exista vreun demers pentru digitalizarea Fisei de instruire individuala privind SSM?"
Raspunsul specialistilor:
Legea nr. 208/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2021 privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului in domeniul relatiilor de munca, si pentru modificarea si completarea unor acte normative si HG nr. 259/2022 au modificat Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, respectiv HG nr. 1425/2006 generand posibilitatea digitalizarii activitatii de SSM.
Cum sa scapati GARANTAT de amenzi in cazul unui control ITM pe linie de securitate si sanatate in munca!
Va aratam cum sa intocmiti perfect toate actele SSM pe care vi le pot solicita inspectorii de munca! Inclusiv actele-surpriza pe care acestia se bazeaza ca sa va amendeze, detalii AICI >>> Astfel, angajatorii, prin utilizarea unor aplicatii informatice, pot efectua instruirile online. Materialele de instruire pot fi incarcate in aplicatii si transmise salariatilor, inclusiv module de testare a cunostintelor.
Fisele de instruire individuale in format electronic vor trebui sa cuprinda toate elementele prevazute in Anexa nr. 11 din Normele metodologice de aplicare a Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca aprobate HG nr. 1425/2006. Acestea vor fi certificate prin utilizarea semnaturilor electronice, avansate sau calificate.
Prin aceasta modalitate se pot realiza toate cele trei modalitati de instruire de la distanta si se preteaza pentru salariatii care isi desfasoara activitatea teritorial fara a interactiona fizic cu sefii directi precum agentii de vanzari, conducatorii auto, angajati care lucreaza perioade mari in spatiul comunitar sau salariati care isi desfasoara activitatea in puncte de lucru teritoriale.
Platformele (aplicatiile) informatice care trebuie sa gestioneze toate fisele de instruire, modalitatea de incarcare a documentelor, cat si transmiterea acestora intre persoanele implicate in procesul de instruire pot fi elaborate intern sau pot fi externalizate.
Angajatorii si angajatii castiga timp pretios prin semnarea electronica a documentelor si prin trimiterea digitala a acestora catre inspectoratele teritoriale de munca in situatia unor eventuale controale sau cercetari de evenimente.
Aplicatiile ar trebui sa genereze automat rapoarte cu privire la documentele care trebuie emise pentru fiecare salariat, termenele de aprobare si depunere, datele de expirare ale instruirilor SSM, sau orice alte obligatii impuse de lege.
Din pacate, la nivel institutional nu s-a elaborat o platforma care sa fie utilizata de toti angajatorii din Romania, acesta optiune intrand in sarcina societatilor.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare tichete de masa. ConditiiIntrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoare(exceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite). Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatore legala nu este munca suplimentaraIntrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 (8 ore suplimentare), iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<