Responsabilul cu egalitatea de sanse pentru firmele cu peste 50 de salariati

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Iunie 2018
20 Iunie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
expert in egalitatea de sanseexpert egalitate sanse meserieangajare expert egalitate de sanse
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 20.06.2018:

Proiectul de lege care stabileste ca institutiile si companiile cu peste 50 de angajati pot angaja sau desemna din randul salariatilor un expert in egalitate de sanse a fost adoptata de Camera Deputatilor, in cursul zilei de 19 iunie 2018.
 
Propunerea a fost adoptata cu 212 voturi "pentru" si a fost publicat in Monitorul Oficial.

UPDATE 29.03.2018:

Responsabilul cu egalitatea de sanse pentru firmele cu peste 50 de salariati va fi o functie optionala, asa ca va ramane la latitudinea angajatorului. Acesta va decide daca doreste sau nu sa opteze pentru angajarea unui expert in egalitatea de sanse, avand si posibilitatea de a numi unul dintre proprii angajati, pentru a ocupa aceasta functie.
 
In cursul zilei de 28.03.2018, propunerea legislativa de modificare a legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati a fost votata favorabil de senatori, iar angajarea unei astfel de persoane este optionala, in cazul firmelor mai sus precizate. 
 
Asadar, dupa cum este precizat in proiectul de lege, firmele cu peste 50 de salariati vor avea posibilitatea de a angaja un responsabil cu egalitatea de sanse:
 
„Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare cu un numar de peste 50 de angajati, precum si companiile private cu un numar de peste 50 de angajati, au posibilitatea sa identifice un angajat caruia sa-i repartizeze, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (...)”, conform proiectului de lege.

In urma cu cateva luni, ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu anunta ca in curand ar putea fi introdusa obligativitatea de a angaja experti in egalitatea de sanse, pana in 2020, in peste 70% dintre institutiile publice.

Aceasta a mai tinut sa precizeze ca un expert in egalitatea de sanse va fi o profesie inovatoare, in Romania:

"As dori sa subliniez un exemlu al unei masuri specifice cu impact pozitiv in domeniul egalitatii de gen la nivel national in Romania, respectiv al unei profesii inovatoare: expertul in egalitatea de sanse...citeste mai multe despre meseria de expert in egalitatea de sanse aici >>>


Si companiile private ar urma sa aiba un expert in egalitatea de sanse?

In data de 8.02.2018, premierul Viorica Dancila a anuntat ca se va introduce obligatia ca firmele de stat, dar si cele private care au cel putin 50 de salariati sa aiba "in structura de personal un expert in egalitatea de sanse", anunta Hotnews.ro.

La finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant Nelu Barbu a declarat ca este vorba despre posibilitatea de a introduce un astfel de expert, nu obligativitatea, in functie de bugetul companiei.

Se pare ca firmele vor putea sa opteze sa formeze unul dintre angajati in aceasta profesie, trimitandu-l pe acesta la cursuri de formare in profesiile de expert sau tehnician in egalitate de sanse, a mai precizat purtatorul de cuvant.

"Cred ca acest lucru este foarte important. Ca urmare vom introduce obligatia persoanelor juridice din sistemul public dar si din sectorul privat care au peste 50 de salariati de a avea in structura de personal un expert in egalitate de sanse", a adaugat premierul, care doreste ca egalitatea de sanse sa fie "efectiv asigurata."


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]