In Anexa la HG 1860/2006 se prevede la art. 4 faptul ca persoana aflata in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care se efectueaza delegarea. Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare.
Art. 5 din aceeasi Anexa stabileste ca, persoana aflata in delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegarii, a desfasurat activitate peste durata normala de lucru sau intr-una din zilele de repaus saptamanal sau sarbatoare legala, confirmata de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiaza, cu aprobarea conducerii unitatii, de timp liber in compensare, potrivit reglementarilor legale.
Atentie! In domeniul privat nu se aplica prevederile HG 1860/2006
care stabilesc ca munca suplimentara in delegatie se compenseaza numai cu timp liber nu si cu spor.
Conform art. 122 din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123 stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Asadar, regula este ca, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Doar in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in acest termen munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul este cel prevazut in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. In cazul in care niciunul dintre cele doua contracte nu prevede un spor mai avantajos pentru salariat se va acorda sporul de 75% din salariul de baza.
Munca suplimentara reprezinta munca prestata in afara duratei normale a muncii de 40 de ore pe saptamana. Drept urmare, orele prestate peste 40 de ore/saptamana, reprezinta munca suplimentara. In cazul comepnsarii cu timp liber corespunzator se vor acorda ore libere corespunzator orelor suplimentare efectuate.