Asa cum precizeaza Liviu Pop, scopul reorganizarii este de eficientizare a activitatilor de control in domeniul relatiilor de munca, al sanatatii si securitatii in munca.
In mod concret, exista cazuri in care anumite persoane care beneficiaza de asistenta sociala lucreaza fara forme legale de angajare pe teritoriul Romaniei sau a altor state membre UE.
"Astfel, vom avea un control mai riguros asupra beneficiarilor de asistenta sociala si, totodata, se vor reduce fraudele", a precizat ministrul, citat de Agerpres.
Ambasadele statelor membre UE acreditate la Bucuresti si atasatii statului roman pe probleme de munca si sociale din misiunile diplomatice vor fi instiintate cu privire la infiintarea Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.
In cursul zilei de marti, Ministrul delegat pentru Dialog Social a primit o delegatie de experti ai Biroului Subregional al OIM de la Budapesta, condusa de Antonio Graviosi, director al Biroului.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Cu ocazia discutiilor, s-a subliniat rolul Romaniei de a furniza practici si servicii, in mod special in ceea ce priveste acordarea de asistenta Republicii Moldova.
In 2014 Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a solicitat Biroului International al Muncii sa se analizeze posibilitatea de acordare de asistenta tehnica pe domenii de interes pentru Romania, precum:
- actualizarea procedurii existente in Romania pe domeniul sanatatii si securitatii in munca
- adaptarea legislatiei nationale pentru ratificarea conventiilor OIM privind migratiile,
- diminuarea fenomenului muncii nedeclarate si a migratiei lucratorilor din tari terte
- adaptarea unor masuri existente pe plan national, la practica europeana.
Sursa: Agerpres.ro