Acest lucru a fost constatat de studiul KPMG, companie care ofera servicii de audit si consultari in afaceri. Asadar, Romania are al doilea cel mai mic salariu minim dintr-un numar de 20 de tari analizate din Uniunea Europeana, cu o valoare de 323 euro. Mai putin decat romanii castiga doar bulgarii, acestia avand un salariu minim de 235 euro.
Romania este urmata de Letonia, Lituania, Cehia si de Ungaria
Urmatoarele tari care urmeaza dupa Romania, avand in vedere venitul salarial minim sunt: Letonia si Lituania cu cate 380 euro, Cehia cu 407 euro si de Ungaria cu 409 euro. Cel mai mare salariu minim este in Luxemburg (1.999 euro), urmat de Irlanda cu 1.776 euro si de Germania cu 1.772 euro. Locurile 4 si 5 sunt detinute de Olanda cu 1.552 si Franta cu 1.480 euro, informeaza Agerpres.
Una dintre regulile impuse de Directiva privind detasarile transnationale (Directiva 96/71/CE) consta in respectarea reglementarilor cu privire la salariul minim.
In acest fel Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si Directiva 2014/67/UE privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii vor fi transpuse in legislatia in vigoare.
Lucratorii vor fi informati suplimentar cu privire la drepturile si obligatiile lor si va fi mai bine clarificata notiunea de detasare...citeste continuarea aici >>>
Autoritatile din statele membre vor exercita un control sporit in cazul detasarilor transnationale:
"Companiile recunosc avantajele aduse de existenta unei forte de munca mai flexibile si mai mobile si incurajeaza circulatia personalului, in special in cadrul Comunitatii Europene. De asemenea, profilul angajatului este in schimbare si, in contextul globalizarii si al digitalizarii, flexibilitatea, in ceea ce priveste timpul de lucru, locul desfasurarii activitatii si natura acestor activitati, este una dintre caracteristicile din ce in ce mai cautate intr-o relatie de munca. Mobilitatea internationala, insa, aduce cu sine si o serie de provocari atat pentru angajat cat si pentru angajator, iar respectarea prevederilor legale in materie de salariu minim este doar una dintre acestea", a declarat Madalina Racovitan, KPMG in Romania.