Atentie la aceasta speta: Baza de calcul pentru indemnizatia de risc maternal

indemnizatia de risc maternalcum se calculeaza indemnizatia de risc maternalrisc maternalconcediu de risc maternal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam urmatoarea speta: o persoana aflata in concediu de ingrijire copil pe perioada de 1 an de zile s-a prezentat la serviciu dupa terminarea CIC. A lucrat o zi, pe data de 07.11.2013 in care a comunicat ca este insarcinata cu al doilea copil. Din data de 08.11.2013 a prezentat concedii medicale. Din data de 03.02.2014, pentru toata luna februarie 2014 a prezentat concediu de risc maternal.

Angajatorul doreste sa stie cum se calculeaza indemnizatia de risc maternal.

In situatia in care se iau in considerare veniturile pe ultimile 6 luni, august 2013-ianuarie 2014 , perioada august 2013-noiembrie 2013 a beneficiat de indemnizatie de crestere copil , iar din noiembrie pana in ianuarie 2014 , nr de zile pentru care s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii a fost nov. 2013 - 5 zile, dec. 2013 - 7 zile , ianuarie 2014 - 4 zile. In acest caz la baza calculului indemnizatiei de risc maternal (75%) se ia in calcul venitul brut pe ultima luna pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, adica venitul brut al acestei persoane?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Art. 31 alin. (2) din OUG 158/2005  privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede faptul ca pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Alin.(4) al aceluiasi articol stabileste ca cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Asadar, baza de calcul a indemnizatiei de risc maternal este stabilita la art. 10 din OUG 158/2005 conform caruia, baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

In concluzie, in speta, baza de calcul se constituie din veniturile realizate in lunile august 2013 – ianuarie 2014.

In situatia in care in cele 6 luni, salariata a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului sau de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, la  stabilirea bazei de calcul, pentru respectivele perioade, vom lua in calcul aceste indemnizatii.

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului trebuie sa rezulte dintr-o adeverinta eliberata de institutia care a platit aceasta indemnizatie.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatia de risc maternalcum se calculeaza indemnizatia de risc maternalrisc maternalconcediu de risc maternal

Data aparitiei: 10 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie la aceasta speta: Baza de calcul pentru indemnizatia de risc maternal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]