Editorial, 25.03.2009 - Gabriela Chirazof
Salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.
Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. c)-e) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
d) salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau greu de suportat se incadreaza in prevederile art. 2 lit. c)-e), angajatorul are obligatia ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
Munci in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmatoarele:
- colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere;
- igienizarea grupurilor sanitare;
- sapatul santurilor;
- incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse;
- ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;
- munca in conditii de expunere la temperaturi extreme. Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc +37° C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel sau temperaturile care scad sub -20° C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca in aceste conditii.
In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.
___________________________________________________________________
Aflati ce nu scrie in ziare despre protectia muncii! Cea mai buna modalitate de a evita amenzile de la Inspectia Muncii!
___________________________________________________________________