Putem modifica functia prin act aditional la CIM?

03 Februarie 2014
03 Februarie 2014
modificarea functieiact aditional la cimmodificare functie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu situatia unei persoane angajate pe baza diplomei de inginer electromecanic. Diploma este din anul 2004. Salariatul a fost incadrat tesa pe functia de logistician gestiune flux.

In momentul de fata, cei din administratie afirma ca postul nu mai corespunde pentru tesa (studii superioare) si ca salariatul trebuie sa semneze pentru preluarea functiei de operator. Salariatul in cauza doreste sa stie daca poate fi obligat sa semneze si ce poate face in aceasta situatie.


Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns lamuritor pentru situatia cu care se confrunta salariatul:

 In speta modificarea functiei pe care este angajat salariatul nu se poate realiza prin decizia unilaterala a angajatorului, deoarece aceasta modificare se realizeaza prin acordul partilor, deci prin incheierea unui act aditional la contract, in temeiul art. 41 alin. (1) coroborat cu alin. (3) lit. c) din Codul muncii, republicat.

Asadar, angajatorul trebuie sa obtina acordul expres al salariatului in ceea ce priveste modificarea functiei (si eventual a salariului), caci interesul legitim legat de stabilitatea raporturilor de munca impune ca modificarea contractului individual de munca sa se faca in aceleasi conditii in care acesta a fost incheiat, respectiv prin acordul ambelor parti ale raportului de munca, angajator si salariat. In lipsa acestui acord nu se poate modifica contractul individual de munca al salariatului.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]