"Doresc sa va intreb cum se completeaza (sau daca se inlocuiesc) fisele de SSM si SU in situatia in care un lucrator trece, in cadrul aceluiasi compartiment/serviciu/birou, de la lucrator cu functie de executie, la lucrator cu functie de conducere, adica devine seful compartimentului/serviciului/biroului respectiv. Multumesc!"
Raspunsul specialistilor de la PortalSSM:
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
In cazul in care un salariat este promovat intr-o functie de conducere, practic, se schimba felul muncii, fiind implicit adaugate responsabilitati si atributii suplimentare.
Pentru o functie de conducere, chiar daca activitatea se desfasoara la acelasi loc de munca, pot fi identificate riscuri noi cum ar fi:
riscuri psihosociale, riscuri datorate conducerii unui autovehicul de serviciu incredintat;
riscuri datorate unor delegatii si sedinte frecvente, etc.
- Inceperea efectiva a activitatii la noul post se realizeaza dupa efectuarea instructajului de catre un sef ierarhic nou.
- Instruirea la locul de munca se consemneaza la punctul 2) al fisei de instruire individuala, conform formularului de la anexa nr. 11 la normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
ATENTIE: deschiderea unei noi fise de instruire individuala
se recomanda deschiderea unei noi fise de instruire individuala, care se va anexa fisei vechi a angajatului. Pentru ca angajatul isi va desfasura activitatea in aceiasi unitate, instruirea introductiv-generala nu trebuie refacuta.
De asemenea, si periodicitatea instruirii se poate modifica, intrucat pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni, spre diferenta de 6 luni in cazul angajatilor cu sarcini de executie.
Sursa: PortalSSM