Putem contribui retroactiv la pensie?

21 Ianuarie 2014
21 Ianuarie 2014
cotizare pensiicontributii pensiipensielegea pensiilorpot cotiza la pensii retroactivpensii retroactiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In situatia unei persoane care nu a lucrat in ultimii ani si nu a detinut contract de asigurari, se ridica intrebarea referitoare la posibilitatea cotizarii retroactiv la pensii pentru o perioada de 3 ani. Este posibil? Daca este posibil, in ce conditii, care este temeiul legal?

Conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. c) din legea privind sistemul unitar de pensii publice, 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul de asigurare sociala este contractul incheiat voluntar intre persoane fizice si casele teritoriale de pensii in scopul asigurarii in sistemul public de pensii. Totodata, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. p) din acelasi act normativ, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Conform art. 6 alin (2) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este permisa asigurarea in sistemul public a tuturor persoanelor care doresc acest lucru, in vederea completarii venitului asigurat.

Potrivit art. 12 din acelasi act normativ, contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2)
se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

In concluzie, pentru asigurarea facultativa la sistemul public de pensii, este nevoie de un contract de asigurare sociala care sa isi produca efectele de la data inregistrarii sale la casa teritoriala de pensii. Contributiile care se datoreaza si se platesc de la data incheierii contractului de asigurare sociala reprezinta stagiu de cotizare, in conditiile legii.

In concluzie, apreciem ca nu se poate plati retroactiv contributia de asigurari sociale, persoana in cauza avand numai optiunea completarii venitului asigurat prin asigurare in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile legii.



Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]