Care sunt documentele doveditoare pe care persoana in cauza le poate prezenta casei teritoriale/ sectoriale de pensii:
1. carnetul de munca, cu inregistrarile efectuate conform normelor legale, in original;
2. certificate cu informatii extrase din registrele generale de evidenta a salariatilor depuse de angajatori conform art. 7 din HG nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
3. certificate/ adeverinta eliberate in conditiile legii de Arhivele Nationale sau de catre detinatorii legali ai arhivelor fostilor angajatori;
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
4. hotarari judecatoresti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Aceste documente se prezinta in copie certificata sau in original, dupa caz.
Conform legislatiei in vigoare, perioada pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale in sistemul public de pensii se inregistreaza in zile lucrate dintre cele lucratoare, corespunzatoare conditiilor de munca in care asiguratul isi desfasoara activitatea, sau, dupa caz, in zile lucratoare din numarul zilelor calendaristice, in cazul perioadelor de concedii medicale.
Stagiul de cotizare se determina si se exprima in zile calendaristice.
Asa cum bine stim, stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de catre CNPP si casele de pensii sectoriale.
Certificarea se realizeaza prin emiterea si comunicarea catre asigurati a Certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii.
Va amintim faptul ca stagiul minim/ complet de cotizare cuprinde si stagiul de cotizare realizat pana la intrarea in vigoare a legii, vechimea in serviciu recunscuta pentru stabilirea pensiilor, vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii si perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, II, conditii deosebite, speciale si alte conditii de munca.