Vom stabili mai jos in ce masura, in cazul in care salariatii unei societati incheie polite de pensie privata facultativa - pilonul III (bani care vor fi virati catre fondul de pensii din salariu), sumele respective suporta contributiile (angajat si angajator) si impozitul.
Solutia consultantului:
Nu mentionati cine suporta contributiile la pensiile facultative respectiv daca acestea sunt suportate de angajator sau de salariat.
Contributiile la pensiile facultative suportate de salariati nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale sau al impozitului pe venit acestea nereprezentand venituri din salarii cata vreme salariatul le suporta
Contributia la fondurile de pensii facultative suportata de angajator in limita a 400 euro anual pe fiecare participant nu reprezinta venit de natura salariala si nu se cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Astfel, conform pct. 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pe participant.
Totodata, art. 296 indice 15 lit. p) pct 5 din Codul fiscal exclude de la plata contributiilor sociale pensiile facultative suportate de angajatori in limita de deductibilitate.
Sumele ce depasesc limita de 400 de euro anual reprezinta avantaj de natura salariala. Asupra acestora se vor calcula impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.