legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
16 Mai 2025
16 Mai 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate benficiaza de concediu medical daca au cotizat la bugetul de stat o perioada minima prevazuta de lege.

In acest articol vom analiza reglementarile cheie cu privire la stagiul de cotizare pentru concediu medical si care este baza de calcul. De asemenea, vom prezenta studii de caz utile pentru o mai buna intelegere si aplicare a legii. 

Stagiul de cotizare pentru concediu medical

Stagiul de cotizare reprezinta perioada in care o persoana a realizat venituri supuse contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS), fiind necesar pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit art. 7 din OUG nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii medicale, persoana asigurata trebuie sa fi realizat un stagiu minim de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se solicita concediul.

Pentru dovedirea stagiului de cotizare, angajatorul trebuie sa completeze o adeverinta cu veniturile din ultimele 6 luni. Aceasta se depune la medicul care elibereaza certificatul de concediu medical

IMPORTANT DE STIUT!
Daca un salariat are doua locuri de munca, stagiul de cotizare minim necesar pentru acordarea concediului medical se stabileste pentru fiecare contract de munca separat:

  • Daca stagiul de cotizare de 6 luni este realizat la ambele locuri de munca - salariatul poate beneficia de concediu medical de la ambii angajatori. Indemnizatiile de concediu primite sunt proportionale cu veniturile obtinute la fiecare loc de munca.
  • Daca stagiul este realizat doar la unul dintre locurile de munca - dreptul la concediu medical si indemnizatie va exista doar pentru acel contract. 

Exceptii 

In situatia in care nu exista venituri realizate constant in ultimele 6 luni, stagiul de asigurare se considera indeplinit daca, prin insumarea perioadelor lucrate in cele 12 luni anterioare producerii riscului, se acumuleaza un numar de zile de stagiu cel putin egal cu totalul zilelor lucratoare din cele 6 luni respective.

De asemenea, conform art. 9 din OUG 158/2005, concediul medical se acorda fara a fi necesara indeplinirea conditiei stagiului de cotizare pentru urgente medico-chirurgicale (cod 06), tuberculoza (cod 12), boli infectocontagioase din grupa A (cod 05), neoplazii, SIDA (cod 14), in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii (cod 51). De asemenea, conform art. 31, concediul si indemnizatia de risc maternal (cod 15) se acorda fara conditie de stagiu de asigurare.

ATENTIE!
Zilele in care salariatul a avut contractul individual de munca suspendat fara plata salariului nu reprezinta stagiu de cotizare.

Conform prevederilor OUG 158/2005, stagiul de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor:

  • pentru care s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca;
  • pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;
  • pentru care s-a platit  indemnizatie de somaj.

De asemenea, se asimileaza stagiului de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si alte perioade, de exemplu cele in care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate,
  • a urmat cursuri de zi ale invatamantului universitar (cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune) 
  • a beneficiat de indemnizatie pentru concediul de acomodare

ATENTIE!
În cazul masteratului nu se sustine examen de licenta, prin urmare perioada studiilor de masterat nu constituie stagiu de cotizare in sistemul pentru concedii si indemnizatii. 

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Fiti protejat 100% in cazul unui control ITM!

Comanda ACUM - 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal -ghidul practic in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu.

Concediu medical fara stagiu de cotizare

Inainte de a acorda concediu medical si indemnizatia aferenta, angajatorul verifica daca asiguratul are stagiul de cotizare indeplinit.

Important de retinut este faptul ca stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii. Astfel, daca salariatul a mai prestat activitate la alti angajatori, in ultimile 12 luni, angajatorul actual trebuie sa solicite salariatului sa prezinte adeverinte din care sa rezulte perioada pentru care s-a achitat contributia de concedii si indemnizatii precum si veniturile la care s-a achitat aceasta contributie de catre ceilalti angajatori. De asemenea, la stabilirea stagiului de cotizare trebuie sa se ia in considerare si perioadele asimilate mai sus expuse.

Salariatul NU are dreptul la concediu medical si indemnizatia aferenta fara indeplinirea conditiei stagiului de cotizare (cu exceptia bolilor prevazute in art 9 si 31 din OUG 158/2005 si mentionate mai sus) . 

Totusi, in situatia in care salariatului i se elibereaza certificat de concediu medical chiar daca nu are stagiu de cotizare, absenta acestuia nu poate fi considerata nemotivata intrucat aceasta absenta este motivata de boala stabilita de medic. Prin urmare, absenta salariatului va fi trecuta in pontaj ca ”absent motivat” si venituri zero. Pentru aceste zile, angajatul nu va primi concediu medical si nici indemnizatia aferenta. 

Angajatorul nu este obligat sa il plateasca pentru acele zile, avand in vedere ca lipseste de la locul de munca, insa in niciun caz nu il poate sanctiona si nici nu il poate ponta ca absent nemotivat cat timp a primit de la salariat certificatul medical aferent. Prin urmare, in baza acestui document medical, salariatul va fi pontat ca absent motivat. 

De asemenea, in formularul 112 aceste zile (in care salariatul a absentat si a adus certificat medical) se inregistreaza ca ore suspendate, intrucat salariatul nu presteaza activitate si nu primeste salariu.

Suspendarea in baza unui certificat medical nu se inregistreaza in REVISAL. Conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017, se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.

Exemplu baza de calcul stagiu cotizare concediu medical

Iata, concret, un exemplu cu baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical:

Presupunem ca avem urmatoarea situatie:
                                                        
    luna                     12    11    10      9      8      7      6      5      4      3      2      1
    zile lucratoare     19    22    23    20    23    22    21    22    20    22    20    21
    zile de stagiu      10    19    16    10    13      5    21    22    10    22    20    16

Vom lua in considerare perioada ultimelor 6 luni (lunile 1-6).

Numarul total de zile lucratoare din aceasta perioada este de 126 de zile, iar numarul de zile de stagiu este de 111 zile. Diferenta este de 15 zile. 
Prin urmare, pentru a completa stagiul de asigurare necesar de 126 de zile se iau in calcul 15 zile de stagiu de asigurare din lunile 7-12 (5 zile din luna 7, respectiv 10 zile din luna 8). 

Astfel se constituie stagiul de asigurare necesar pentru deschiderea drepturilor la concedii si indemnizatii. 

 

Baza de calcul stagiu cotizare vs baza de calcul indemnizatie concediu medical

 

Daca stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului medical este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, baza de calcul a indemnizatiei se constituie intotdeauna din veniturile realizate in ultimele 6 luni. 

Astfel:
media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor =  suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni / numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni

Mzbci = ∑ V: NTZ,
in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor;
∑ V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.

Numarul de zile in care persoanele asigurate au realizat venituri asigurate nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul.

[STUDIU de CAZ] Perioada studiilor universitare. Conditii stagiu de cotizare CM

Intrebare:

Avem situatia unui angajat cu CM 06, angajat din 24.09.2024. Este la primul loc de munca, proaspat absolvent. Care va fi stagiul de cotizare? Se iau doar lunile lucrate in companie sau si anterior pentru completare, luandu-se in calcul salariul minim?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data  12 Ian 2025 

Conform art. 8 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(2) Se asimileaza stagiului de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;

Astfel, din aceasta reglementare rezulta ca perioada studiilor universitare reprezinta stagiu de cotizare daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
    1. cursurile sa fie efectuate la zi (NU seral, NU fara frecventa)
    2. sa promoveze examenul de licenta (pentru ciclul de studii universitare de licenta) sau de diploma (pentru invatamantul din domeniul stiintelor ingineresti) in prima sesiune.

Desigur pentru concediu medical cod 06 nu este necesara indeplinirea stagiului de cotizare, insa daca cele doua conditii sunt indeplinite cumulativ si perioada studiilor se afla total sau partial in ultimele 6 luni anterioare lunii in care salariatul beneficiaza de concediu medical, pentru perioada studiilor baza de calcul se constituie din valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in perioada respectiva conform art. 10 alin. (4) din OUG 158/2005:
(4) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
b) salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) lit. b) si c).

Conform art. 35 alin. (10) din Legea 199/2023 a invatamantului superior:
Persoana admisa la un program de studii universitare de scurta durata, program de studii universitare de licenta, de masterat sau de doctorat are calitatea de student, pe intreaga perioada a prezentei sale in cadrul programului respectiv, de la inmatriculare si pana la absolvirea programului de studii, prin obtinerea tuturor creditelor aferente programului de studii urmat sau exmatriculare, mai putin in perioadele de intrerupere a studiilor.

Spre exemplu, daca concediu medical este acordat in luna ianuarie 2025 baza de calcul se constituie din perioada iulie decembrie 2024. In luna iulie, baza de calcul se constituie din salariul de baza minim brut pe tara proportional cu perioada din luna pana la data la care a absolvit cursurile univesitare (data sustinerii examenului de licenta).

Daca nu sunt indeplinite cumulativ cele doua conditii de mai sus, se vor lua in calcul doar veniturile realizata in cadrul companiei. 

[STUDIU de CAZ] Baza de calcul stagiu de cotizare. Venituri suprapuse cu venituri realizate la alt angajator

Intrebare:

Avem o salariata, angajata incepand cu data de 01.07.2022, program 8h/zi care ne-a prezentat un concediu medical pe luna Septembrie 2024 dar impreuna cu acesta, ne-a trimis si o adeverinta stagiu cotizare de la un alt angajator, unde a desfasurat activitate de 4h/zi, in perioada 15.05.2024-31.08.2024. Angajata ne solicita adaugarea stagiului de cotizare realizat la acest angajator si plata concediului medical si in raport cu veniturile realizate la acest angajator. Am dori sa stim opinia dvs. referitor la aceasta speta.

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data 22 Sep 2024 

Conform prevederilor art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 10
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Astfel din aceasta prevedere legala rezulta ca la stabilirea indemnizatiei medicale se iau in calcul  veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical.

In ceea ce priveste veniturile din luna mai si iunie realizate la celalalt angajator, mentionez ca nu exista nicio prevedere legala referitoare la suprapunerea veniturilor in cazul in care contractul/contractele individuale de munca anterioare au incetat.

Intr-o corespondenta purtata cu casa de sanatate Bucuresti mi s-a raspuns ca nu se iau in calcul veniturile suprapuse in situatia in care salariatul pe langa veniturile de la angajatorul curent a obtinut venituri si la alt angajator cu care contractul individual de munca a incetat.

In aceste conditii va sfatuim sa nu luati in calcul veniturile din perioada suprapusa 15. 05.2024 – 31.08.2024. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Retineti, Regulamentul intern chiar va ajuta!


Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (ii obliga art. 39, alin. (2), lit. c) din Codul muncii)! Prin Regulamentul intern stabiliti:

  •   drepturile si obligatiile dvs. si ale salariatilor
  •   criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  •   procedurile de solutionare a cererilor si reclamatiilor salariatilor
  •   regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii, etc.
Grabiti-va sa intrati in posesia exemplarului dumneavoastra >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]