legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediu medical. Stagiu de cotizare fara baza de calcul. Consecinte

concediu medical baza de calculOUG 158/2005stagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei salariate care a adus, cu data de 27.08.2012, concediu de maternitate cod 08. In ultimele 12 luni anterioare concediului de maternitate a avut urmatoarea situatie:

08.2011 1000 lei venit brut
09.2011 1050 lei venit brut
10.2011 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
11.2011 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
12.2011 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
01.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
02.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
03.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
04.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
05.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
06.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)
07.2012 0 lei ( a fost in concediu fara salariu)

Prin urmare are stagiu de cotizare indeplinit de 22 de zile in ultimele 12 luni. Vom stabili in ce masura poate angajatorul sa ii plateasca perioada de concediu avand in vedere ca baza de calcul se face la ultimele 6 luni anterioare concediului de maternitate si daca se poate calcula concediul in baza celor 2 luni lucrate din cele 12 luni. De asemenea, vom stabili daca este obligatoriu ca salariata sa aiba venituri in cele 6 luni anterioare concediului medical pentru a putea recalcula baza.

Raspuns:

 Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

De asemenea se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii. Baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca si a indemnizatiei de maternitate se determina potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 58/2010 ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.

Exista posibilitatea sa existe stagiu de cotizare dar baza de calcul sa nu poata fi determinata, situatie in care indemnizatia de asigurari sociale de sanatate este zero.
Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este prevazuta aceasta situatie in mod expres la art. 73, Exemplu nr. 4 dupa cum urmeaza:
Exemplul nr. 4 - Situatia in care nu exista venituri realizate in ultimele 6 luni
    
                                                    
    luna    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1
    v    -    -    500    -    -    -    -    -    -    -    -    -
    zile lucratoare    19    22    23    20    23    22    21    22    20    22    20    21
    zile de stagiu    -    -    23    -    -    -    -    -    -    -    -    -

In acest caz, media zilnica a bazei de calcul nu se poate determina, deoarece in ultimele 6 luni anterioare producerii riscului nu sunt venituri realizate.

In consecinta, daca stagiu de cotizare nu este realizat in ultimile 6 luni anterioare lunii acordarii concediului medical, astfel incat nu exista venituri realizate in aceasta perioada, consideram ca salariata are dreptul la concediu de maternitate/indemnizatie de incapacitate temporara de munca dar indemnizatia aferenta acestor concedii este zero.


de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medical baza de calculOUG 158/2005stagiu de cotizare

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 05 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concediu medical. Stagiu de cotizare fara baza de calcul. Consecinte Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Asigurare voluntara de sanatate. Cursul de schimb pentru incadrarea in plafonul de 400 Euro.Intrebare: Revenind la raspunsul dvs, cel referitor la asigurarea voluntara de sanatate acordata unor salariati care sunt angajati prin agent de munca temporara, care este modalitatea de declarare in d112 a acestor sume? Intelegem ca cel care trebuie sa declare aceste venituri la care se vor calcula contributiile sociale angajat/angajator si impozitul este angajatorul (cel care acorda aceste sume si cel pentru care presteaza activitate acesti angajati). Ce elemente trebuie completate in d112? Care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Termist tratamentist de piese semifabricate, finiteIntrebare: 812138 Termist tratamentist de piese semifabricate, finite-Doresc o fisa de post.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]