Exemplu calcul pensionare: Salariat cu 15 ani de lucru in grupa II

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Februarie 2016
23 Februarie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensionarepensiivechimea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cand se poate pensiona salariatul nascut in data de 01.11.2954 si care a lucrat in grupa II de munca 15 ani si 1 luna, din 1980 si pana in 1995.


Asa cum bine stim,  varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege.

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, avand in vedere faptul ca persoana in cauza este nascuta in 1.11.1954, deci dupa martie 1950, acesta indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varsta standard de 65 de ani, respectiv in noiembrie 2019, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Concret, perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare.

Demn de mentionat este faptul ca persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca, respectiv in grupa a II a de munca, au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, astfel cum sunt acestea prevazute la art. 55 alin. (1) lit.a), tabelul nr. 1 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru perioadele lucrate in fostele grupe I si a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza, in temeiul art. 17 coroborat cu prevederile art. 18 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, de un spor suplimentar la vechimea in munca de 6 luni/an pentru grupa I de munca si de 3 luni/an pentru grupa a II-a de munca.

Persoana in cauza va beneficia de un spor suplimentar la vechimea in munca de aproximativ 3 ani si 9 luni pentru perioadele lucrate in grupa a II-a de munca.

In situatia in care, pana in luna noiembrie 2016, persoana in cauza detine stagiu complet de cotizare de 35 de ani, ea va putea solicita deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]