Comisia Europeana evalueaza ce impiedica accesul la profesiile reglementate

04 Octombrie 2013
04 Octombrie 2013
Angajare si ConcediereComisia Europeanaaccesul la profesiile reglementateprofesii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana a adoptat o comunicare prin care se anunta inceperea unei evaluari a reglementarilor nationale privind accesul la profesii.

Profesiile reglementate sunt profesiile in cazul carora accesul este conditionat de posesia unor calificari specifice sau pentru care utilizarea unui titlu specific este protejata, de exemplu, farmacistii sau arhitectii. Motivele care ar putea sta la baza acestor restrictii sunt bine intemeiate, spre exemplu, protectia consumatorilor. Cu toate acestea, conditiile prea restrictive de acces la anumite profesii pot descuraja sau chiar impiedica tinerii sa intre pe piata fortei de munca. Diferitele regimuri de reglementare pot face dificila depunerea de candidaturi de catre profesionistii calificati pentru posturi vacante din alte state membre.

    
Imbunatatirea accesului la profesii, in special prin intermediul unui mediu de reglementare mai proportional si transparent in statele membre, ar facilita mobilitatea profesionistilor calificati pe piata unica si furnizarea transfrontaliera de servicii profesionale. Aceasta ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra situatiei ocuparii fortei de munca si ar trebui sa consolideze cresterea economica, in special deoarece numai serviciile profesionale totalizeaza aproximativ 9% din PIB in Uniunea Europeana.

Pentru a oferi o imagine mai completa a obstacolelor care afecteaza accesul la profesiile reglementate si exercitarea acestor profesii, se publica, de asemenea, astazi un raport privind constatarile reexaminarii inter pares referitoare la forma juridica si la cerintele in materie de actionariat, desfasurate in temeiul directivei privind serviciile . Aceste cerinte, care adesea se adauga la restrictiile privind accesul la profesii, ar putea impiedica infiintarea de filiale si practicile multidisciplinare.


Dl Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: "in ciuda eforturilor noastre, mobilitatea profesionistilor in interiorul Uniunii Europene este inca redusa. Conditiile pentru accesul la anumite profesii pot fi complexe, greoaie si foarte adesea pot varia mult de la un stat membru la altul. Acest fapt descurajeaza lucratorii sa caute si sa gaseasca un loc de munca in alte state membre. Sunt convins ca o trecere in revista de catre statele membre a profesiilor reglementate, urmata de efectuarea unei identificari si a unei evaluari a obstacolelor in calea accesului la profesii poate reprezenta un exercitiu util. Nu este vorba despre dereglementarea profesiilor sau de sanctionarea statelor membre, ci mai degraba despre asigurarea unui acces mai bun la serviciile profesionale prin reexaminarea structurilor de intrare care promoveaza cel mai bine un sistem simplificat, proportional, sigur si transparent.”
    
Principalele elemente ale comunicarii

Comunicarea de astazi pune in aplicare cerintele prevazute in Directiva revizuita privind calificarile profesionale - una dintre prioritatile Actului privind piata unica I din 2011. Ea prevede mai intai un exercitiu de transparenta: fiecare stat membru va trebui sa raporteze lista profesiilor pe care le reglementeaza, inclusiv cele la nivel regional. Comisia va publica apoi aceasta lista sub forma unei harti europene a profesiilor reglementate care va indica in mod clar profesiile reglementate pentru fiecare tara. Gratie aceastei harti, un profesionist care doreste sa lucreze in alt stat membru va fi in masura sa cunoasca conditiile pe care le impune fiecare tara pentru locul de munca pentru care ar dori sa isi depuna candidatura.

Conditiile pentru accesul la profesii pot varia in mod semnificativ intre tarile UE. Adesea, motivele care determina aceste diferente nu sunt bine intelese. Procesul lansat astazi invita statele membre intr-o a doua etapa sa efectueze, in urmatorii doi ani, o evaluare reciproca a obstacolelor respective in vigoare care limiteaza accesul la anumite profesii. El stabileste un plan de lucru ambitios pentru Comisie si pentru administratiile nationale care participa la evaluarea reciproca. Partile interesate, in special cele care reprezinta profesionistii, vor fi pe deplin implicate in cadrul acestui exercitiu. Acest fapt ar trebui, de asemenea, sa permita un dialog intre state membre care utilizeaza abordari diferite, in cadrul caruia impactul tuturor tipurilor de restrictii formale si informale privind accesul la activitatile profesionale ar trebui examinat.

Rezultatele Eurobarometrului special "Piata interna” (nr. 398) publicat tot astazi ofera o indicatie privind modul in care consumatorii percep aceste aspecte. Atunci cand aleg un prestator de servicii, cetatenii UE considera ca, in aceeasi masura ca posesia unor calificari specifice, reputatia si experienta profesionala sunt foarte importante.
    
Sarcinile disproportionate in ceea ce priveste accesul la profesiile reglementate s-au numarat printre aspectele evidentiate in concluziile Consiliului European din 2 martie 2012, prin care s-a solicitat eliminarea obstacolelor nejustificate in materie de reglementare pe piata unica. La 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat, de asemenea, Comisiei "sa identifice domeniile in care statele membre blocheaza in mod disproportionat accesul la profesiile reglementate”. in Portugalia, Polonia, Italia, Slovenia si Spania sunt deja in curs de derulare reforme importante in vederea facilitarii accesului la profesiile reglementate. Acest aspect a fost abordat, de asemenea, in recomandarile specifice fiecarei tari adresate anumitor state membre.

In comunicarea sa intitulata "Parteneriat pentru o noua crestere a serviciilor 2012-2015” din 8 iunie 2012 (a se vedea IP/12/587), Comisia a subliniat importanta modernizarii cadrului de reglementare pentru serviciile profesionale si a anuntat o comunicare privind profesiile reglementate.

Comunicarea de astazi va incepe punerea in aplicare a articolului 59 din Directiva revizuita privind calificarile profesionale - una dintre prioritatile Actului privind piata unica I din 2011. Aceasta dispozitie din directiva - pentru care s-a ajuns la un acord politic in iunie (a se vedea MEMO/13/552) - solicita tuturor statelor membre sa reexamineze toate reglementarile lor nationale care restrictioneaza accesul la profesii si sa participe la o evaluare reciproca.

Comunicarea se bazeaza, de asemenea, pe rezultatele unui atelier organizat la 17 iunie 2013 cu ministerele nationale si partile interesate reprezentand profesii.

In iulie 2012, Consiliul European a aprobat recomandarile din partea Comisiei catre mai multe state membre privind necesitatea unei deschideri in materie de servicii profesionale pentru a-si consolida economiile si competitivitatea. Aceste recomandari au fost mentinute si chiar extinse in 2013 pentru unele state membre.


Sursa: Comisia Europeana
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]