Se plateste spor de vechime daca societatea comerciala are doar 6 angajati?
Raspuns:
DA, acordarea sporului de vechime este obligatorie daca acesta nu a fost inclus in salariul de baza. Aceasta obligatie a fost instituita prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010. In conformitate cu prevederile art. 241 din Codul muncii si art. 11 din Legea 130/1996, republicata, clauzele acestui contract produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara.
Mai mult, potrivit art. 41 din CCMUN pe anii 2007-2010, dvs. va trebui sa acordati salariatilor cel putin urmatoarele sporuri:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10 % din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
Sporuri, salariu minim, tichete de masa, avantaje in natura, deduceri: Salarizarea de la A la Z. Newsletter electronic saptamanal.
Sporurile prevazute la lit. a) si b), nu se includ in salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca in conformitate cu dispozitiile art. 25 din CCMUN pe anii 2007-2010.
Va trebui sa stabiliti prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau prin Regulamentul Intern, transele de vechime si procentul sporului de vechime aferent fiecarei transe. In practica, procentul sporului de vechime variaza in functie de urmatoarele transe de vechime:
5% - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca
25% - peste 20 ani vechime in munca.