Valorificarea vechimii in munca: ce se petrece cand un salariat a lucrat intr-un stat membru UE, i se confera vechimea aferenta perioadei lucrate?

vechime in muncamunca strainatatevechime in munca strainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vechimea in munca este un element cheie, atunci cand vorbim despre calcularea pensiei sau a indemnizatiei de somaj, iar atestarea acesteia se face pe baza eliberarilor unor adeverinte specifice.


 
 
Cu alte cuvinte, aceste adeverinte arata in ce perioade salariatii au fost angajati cu contract individual de munca.

 

 
Din ianuarie 2011, prin HG nr. 500/2011, Cartea de Munca care atesta vechimea angajatilor, a fost inlocuita de REVISAL, care permite evidenta strict electronica a muncii si in care angajatorii trebuie sa-si inregistreze toti salariatii.


 
 
Noile reglementari le permit romanilor sa "cumpere vechime in munca", daca nu indeplinesc conditiile necesare pensionarii. In aces sens, persoanele interesate, trebuie sa incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Mai multe despre conditii cumparararii vechimii in munca, poti citi AICI.



 
 
Dar, ce se petrece cu cei care au munci ani buni in alta tara? Se considera vechime in munca acea perioada? Ce spune legea?

 

 
Pentru a intelege mai bine aceasta situatie, vom analiza unh caz concret: "Un salariat angajat in unitatea noastra a lucrat in Italia 8 ani pentru care are documente de la INPS (corespondentul Casei de pensii) care atesta vechimea. Noi acordam spor de vechime pentru intreaga vechime acumulata in Romania si atestata prin documente (carnet de munca, adev. de vechime). Intrebarea este : ar trebui sa-i consider vechimea din Italia la sporul de vechime?"
 


 
Specialistul nostru din cadrul site-ul PortalCodulMuncii.ro considera ca munca prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia, adica munca prestata in strainatate in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

 
 
Acest aspect este reglementat de art. 16 alin. (4) din Codul muncii, deci munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

 
 
Este de mentionat ca, potrivit reglementarilor europene, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state. 

 
 
Astfel, orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv.

 
 
 
In aceasta situatie, pentru a fi luata in calcul aceasta perioada ca si vechime in munca, persoana in cauza trebuie sa prezinte documentele din care sa rezulte perioada in care a prestat activitate in baza unui contract individual de munca, functia si principalele atributii.


 
 
Deci, activitatea desfasurata de catre un salariat, intr-un stat membru al Uniunii Euorpene poate fi recunoscuta pe teritoriul national ca vechime in munca.


 
 
Aceasta va fi luata in calcul la stabilirea drepturilor salariale, DOAR daca este dovedita in mod corespunzator cu documente.
 


 
 
Mai multe despre vechimea in munca poti citi pe PortalCodulMuncii




 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in muncamunca strainatatevechime in munca strainatate

Data aparitiei: 14 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Valorificarea vechimii in munca: ce se petrece cand un salariat a lucrat intr-un stat membru UE, i se confera vechimea aferenta perioadei lucrate? Nota: 3.78 din 5 - 18 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]