Asadar, ce tip de contract pot incheia lectorii care au deja un loc de munca cu norma intreaga?
Potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, persoanele care desfasoara o activitate de lector pot incheia fie un contract de munca cu timp partial, fie un contract de prestari servicii.
In cazul in care angajatorul si lectorul vor incheia un contract individual de munca cu norma partiala, veniturile acordate lectorilor vor fi venituri salariale. Prin urmare, asupra acestor venituri se vor datora impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor salariale.
Pentru a realiza o activitate independenta, lectorii trebuie sa se autorizeze pentru prestarea respectivei activitati. Astfel, angajatorul poate incheia un contract de prestari servicii cu lectorul, persoana fizica autorizata.
Nu uitati ca, pentru desfasurarea unei activitati independente, este necesara indepliniarea a cel putin 4 din urmatoarele criterii:
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
Referitor la obligatiile de plata pentru impozite si contributii sociale, acestea revin, in intregime, persoanei fizice autorizate. In situatia incheierii unui contract de prestari servicii cu o persoana fizica autorizata, pentru activitatea de lector, angajatorul nu are obligatii in ceea ce priveste calculul, retinerea, plata si declararea impozitului pe venit si contributiilor sociale.
In concluzie, pentru desfasurarea activitatii de lector, se poate incheia un contract de prestari servicii, daca lectorul respectiv este persoana fizica autorizata si daca sunt indeplinite cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal. Daca lectorul nu are statut de PFA, poate incheia un CIM cu norma partiala.