Care este diferenta dintre administrator si director general conform COR

22 Iunie 2010
22 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Care este distinctia dintre administratorul societatii comerciale si persoana care ocupa pozitia de director general din perspectiva Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR), in situatia in care ambele pozitii sunt detinute in contextul unui contract de munca incheiat cu societatea?

Raspuns:
Prin Ordinul comun al ministrului muncii si al presedintelui INS nr. 170/179/2008 privind completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania a fost introdusa pozitia de administrator societate comerciala avand codul 241939.

Aceasta a fost creata ca urmare a modificarii Legii societatilor comerciale nr. 31/1990 potrivit careia administratorul poate avea si calitatea de salariat, aceasta derogare fiind aplicabila numai in cazul societatilor cu raspundere limitata.

In ceea ce priveste directorul general acesta are, de asemenea, o pozitie precis determinata in COR, respectiv codul 121011 - director societate comerciala.

Avand in vedere ca ambele pozitii pot fi ocupate concomitent intr-o societate comerciala este important de subliniat si raporturile dintre acestea. Astfel, in cazul societatilor pe actiuni este relevant art. 143, potrivit caruia Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.

In acelasi timp, se poate constata si faptul ca directorii pot fi numiti dintre administratori sau din afara Consiliului de administratie. Potrivit definitiei, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii.

Cu privire la cumularea celor doua calitati trebuie mentionata si prevederea cuprinsa la art. 143 alin. (3) din Legea societatilor comerciale potrivit caruia prin actul constitutiv sau printr-o hotarare a adunarii generale a actionarilor se poate prevedea faptul ca presedintele consiliului de administratie al societatii poate fi numit si director general.

Potrivit art. 3 din Ordinul comun al ministrului muncii si al presedintelui INS nr. 270/273 din 12 iunie 2002, COR se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala, la completarea documentelor oficiale, ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei care face obiectul activitatilor desfasurate.

Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile, asociatiile, persoanele fizice si juridice, denumite in continuare utilizatori.

In cazul in care o persoana cumuleaza cele doua calitati consideram ca in contractul de munca trebuie mentionata activitatea cea mai specifica, respectiv aceea director general.

Cumularea celor doua calitati este exclusa in prezent in contextul clarificarilor aparute cu privire la tipurile de societati si pozitiile ocupate. Problema se pune doar la acele societati cu raspundere limitata unde, in actul constitutiv incheiat in perioada anterioara, in cazul prezentei a doi sau mai multi administratori unul este desemnat si director general.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]