In primul caz, poate incheia un contract individual de munca, in al doilea caz poate incheia un contract de prestari servicii, iar in al treilea caz poate incheia atat un CIM, cat si un contract de prestari servicii.
Exercitarea independenta a activitatii este reglementata prin Ordinul nr. 1454/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moasa si de asistent medical in regim independent.
Astfel, articolul 4 din Ordinul nr. 1454/2014 stabileste formele in care poate fi exercitata in mod independent profesia de asistent medical, dupa cum urmeaza:
a) persoana fizica independenta;
b) titular de cabinet individual de practica independenta, dupa caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, a profesiei de asistent medical;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
c) cabinete asociate de practica independenta, dupa caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, a profesiei de asistent medical, ca urmare a asocierii titularilor prevazuti la lit. b)
Articolul 5 din acelasi act normativ stabileste conditiile necesare pentru a dobandi calitatea de persoana fizica independenta. Astfel, asistentul medical care doreste sa incheie un contract de prestari servicii trebie sa detina:
- certificatul de membru al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania avizat la zi
- inregistrarea la administratia financiara in a carei raza teritoriala domiciliaza
Pe baza acestor documente, asistentul medical isi poate exercita profesia in mod independent.
Din punct de vedere fiscal, asistentul medical va calcula si declara impozitul pe venit si contributiile sociale datorate.
Unitatea sanitara cu care a incheiat contractul de furnizare a serviciilor medicale nu are nicio obligatie din punct de vedere al calculului si declararii impozitului pe venit si contributiilor sociale.
In contractul de furnizare a serviciilor medicale, vor fi stabilite drepturile si obligatiile ambelor parti.
Raspuns oferit de consilier Irina Dumitrescu