Cartel Alfa a anuntat, in cadrul unui comunicat de presa, ca va organiza un mare miting de protest in data de 4 octombrie, daca Guvernul demareaza procesele de trecere a CAS si CASS in carca angajatului.
Temerea confederatiei este legata de scaderea salariilor, daca aceasta masura va fi adoptata, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ce mai doreste Cartel Alfa?
Modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile.
CAS si CASS. Contributiile vor fi transferate doar partial angajatului?
In urma cu cateva zile, Guvernul parea sa se fi razgandit in ceea ce priveste trecerea contributiilor in atributiile angajatului, asa se face ca presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca aceasta trecere nu se va mai face complet, ci partial.
Desigur ca au existat nenumarate ipoteze legate de CAS si CASS, iar angajatii considera ca vor avea de pierdut, daca ar trebui sa se ocupe exclusiv de plata contributiilor sociale. Salariile ar scadea, iar angajatorii nu sunt obligati sa le majoreze venitul, pentru a ramane la aceeasi suma castigata ca si pana acum.
Legea salarizarii bugetare a fost promulgata, asa ca este cazul sa produca efecte la nivel de tara. In acest context, se pare ca de la 1 ianuarie salariile bugetarilor se vor mari doar cu 5%, desi fusese anuntata o majorare semnificativa, de 25%.
Aceasta declaratie a fost facuta de presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iulian Hossu, care a mai completat ca salariul minim va include o crestere de 100 lei:
"Conform precizarilor domnului ministru al Justitiei, fara sa se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea (privind transferul contributiilor de la angajat la angajator n.r.) va prevedea in mod expres si imperativ faptul ca angajatorii sunt obligati sa creasca cu 20% nivelul salariilor brute, la care se vor aplica noile contributii sociale, 35% pentru angajat si cele 10% impozit pe salarii. (...) cresterea de 25% prevazuta pentru 1 ianuarie 2018 prin Legea Salarizarii bugetare, din care se vor scadea taxele sociale, respectiv 20% pentru angajator, deci o crestere aproximativa de 5% net, mai exact 4,3%", a specificat Hossu, potrivit Agerpres.
Se vor micsora salariile nete? Cum se poate evita aceasta chestiune si ce presupune ca CAS si CASS sa treaca la angajat?
Doar in contexul in care angajatul va dori majorarea salariului brut al angajatului acesta va ramane cu aceeasi suma in mana. In acest fel va putea fi compensata trecerea contributiilor de la angajator la angajat.
Potrivit studiului realizat de PwC Romania: "Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie, contractele de munca fiind intelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fara acordul partilor", noteaza compania de consultanta, citata de Agerpres.
Asadar, ar putea exista situatii in care salariatii sa castige cu 22% mai putin decat inainte:
"Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22% (...)", explica Mihaela Mitroi, PwC...citeste continuarea aici >>>