O greva neasteptata s-a declansat chiar in cadrul Consiliului Uniunii Europene. Greva a fost declansata la apelul Uniunii Sindicale, cel mai mare sindicat a functiei publice europene.
Astfel, marti au intrat in greva cei aproximativ 3.500 de angajati ai Consiliului Uniunii Europene.
Motivul care a facut ca acestia sa fie in greva in ziua respectiva se refera la apararea puterii de cumparare. Mai exact, conform sindicatului, oficialii europeni ar putea pierde 60% din puterea lor de cumparare in urmatorii 15 ani, daca statele membre ale UE continua politica de austeritate. Functionarii au denuntat, de asemenea, proiectul de a ridica varsta de pensionare de la 63 ani la 67 de ani.
Sefii de stat si de guvern din UE au votat in februarie in favoarea unui proiect de buget al UE pentru perioada 2014-2020 revizuit in scadere. In cazul in care proiectul de buget, contestat de catre Parlamentul European, va fi adoptat, oficialii UE sunt de asteptat sa stranga semnificativ cureaua avand in vedere ca este prevazuta o reducere de 7 miliarde in bugetul alocat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
Salariile si beneficiile celor 55.000 de functionari europeni sunt subiect constant de controverse. Ziarul german Die Welt a provocat senzatie la inceputul anului declarand ca "4365 de functionari UE castiga mai multi bani decat cancelarul" (21 000 de euro pe luna). Comisia Europeana a negat aceasta informatie: functionarii Comisiei castiga maxim 18.000 de euro pe luna, dupa cum sustine executivul UE.
Salariile functionarilor UE sunt cuprinse intre 2 600 si 4 400 de euro brut pentru personalul executiv (secretari, asistenti) si intre 4 400 si 18 400 de euro brut pentru angajatii cu functii importante. Totusi, la acestea se adauga mai multe bonusuri, inclusiv indemnizatia de expatriere in valoare de 16% din salariul brut, alocatiile familiale de aproximativ 400 de euro pe luna pentru fiecare copil pana la 26 ani si gratuitea totala a studiilor.
Din noiembrie 2011, Comisia a pus un proiect de reformare a statutului functionarilor UE pe masa. Acesta propune reducerea efectivului de salariati cu 5% pana in 2017, precum si cresterea saptamanii de lucru de la 37,5 ore la 40 de ore si cresterea de la 63 la 65 de ani a varstei de pensionare.