Dreptul la pensie - acord in domeniul securitatii sociale intre Romania si Statele Unite ale Americii

dreptul la pensieacord romania sua pensiecontributii sociale sua
Dreptul la pensie - acord in domeniul securitatii sociale intre Romania si Statele Unite ale Americii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania si Statele Unite ale Americii au semnat in data de 23 martie 2023, la Bucuresti, un  Acord in domeniul securitatii sociale si Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja  drepturile de pensie ale lucratorilor romani si americani care lucreaza pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalitatii de tratament si in spiritul reciprocitatii.
 
Documentul semnat de  Ambasadorul SUA in Romania, doamna Kathleen Kavalec, si de ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, domnul Marius-Constantin Budai, permite posibilitatea fructificarii perioadelor lucrate atat in Romania, cat si in SUA, in vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizarii, cu acordarea proportionala a pensiei de catre fiecare stat in functie de perioadele de asigurare realizate in sistemul propriu, informeaza Ministerul Muncii.
 
Acordul contine, de asemenea, dispozitii privind exportul pensiilor, cu exceptia prestatiilor speciale necontributive in bani, in cazul Romaniei, pentru facilitarea mobilitatii pensionarilor din cele doua state si pentru mentinerea accesului la drepturile de pensie aflate in plata.
 
Documentul se refera inclusiv la stabilirea legislatiei aplicabile pentru evitarea dublei contributii de asigurari sociale a unui lucrator sau a riscului ca acesta sa nu fie supus niciunei scheme de asigurari sociale.
 
In ceea ce priveste detasarea lucratorilor pe teritoriul celor doua state, documentul prevede exceptarea reciproca a acestora de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate din sistemul national al statului unde sunt detasati si clarifica procedurile administrative in acest sens, cu scopul de a proteja atat lucratorii, cat si angajatorii.
 
Acordul in domeniul securitatii sociale vizeaza persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar si pe cele ale caror drepturi deriva, conform legilor aplicabile, de la acestea.
 
Dupa semnare, Acordul urmeaza sa fie ratificat prin lege de catre Parlamentul Romaniei.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dreptul la pensieacord romania sua pensiecontributii sociale sua

Data aparitiei: 24 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dreptul la pensie - acord in domeniul securitatii sociale intre Romania si Statele Unite ale Americii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]