Romania si Statele Unite ale Americii au semnat in data de 23 martie 2023, la Bucuresti, un Acord in domeniul securitatii sociale si Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucratorilor romani si americani care lucreaza pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalitatii de tratament si in spiritul reciprocitatii.
Documentul semnat de Ambasadorul SUA in Romania, doamna Kathleen Kavalec, si de ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, domnul Marius-Constantin Budai, permite posibilitatea fructificarii perioadelor lucrate atat in Romania, cat si in SUA, in vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizarii, cu acordarea proportionala a pensiei de catre fiecare stat in functie de perioadele de asigurare realizate in sistemul propriu, informeaza
Ministerul Muncii.
Acordul contine, de asemenea, dispozitii privind exportul pensiilor, cu exceptia prestatiilor speciale necontributive in bani, in cazul Romaniei, pentru facilitarea mobilitatii pensionarilor din cele doua state si pentru mentinerea accesului la drepturile de pensie aflate in plata.
Documentul se refera inclusiv la stabilirea legislatiei aplicabile pentru evitarea dublei contributii de asigurari sociale a unui lucrator sau a riscului ca acesta sa nu fie supus niciunei scheme de asigurari sociale.
In ceea ce priveste detasarea lucratorilor pe teritoriul celor doua state, documentul prevede exceptarea reciproca a acestora de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate din sistemul national al statului unde sunt detasati si clarifica procedurile administrative in acest sens, cu scopul de a proteja atat lucratorii, cat si angajatorii.
Acordul in domeniul securitatii sociale vizeaza persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar si pe cele ale caror drepturi deriva, conform legilor aplicabile, de la acestea.
Dupa semnare, Acordul urmeaza sa fie ratificat prin lege de catre Parlamentul Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<