INS: Portretul somajului in trimestrul I

Resurse Umanerata somajuluiloc de muncasomajpersoane rezidente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primul trimestru al anului, rata somajului a fost 7,5% iar rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a ajuns la 58,1%.

Pentru populatia in varsta de 20-64 ani, rata de ocupare a fost de 62,3%, fiind la o distanta de 7,7% fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.

Romania avea in trimestrul I o populatie activa de 9,732 milioane persoane (9,001 milioane persoane erau ocupate si 731.000 persoane erau someri). Rata somajului la sfarsitul lunii martie era de 5,6%.

Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.367, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1.734), precum si pentru cele din mediul rural (1.396).

Rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 63,0%.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) de 58,1% a crescut fata de cea inregistrata in trimestrul corespunzator din anul precedent (+0,1%) si a scazut fata de cea inregistrata in trimestrul anterior (-1,2%).

Gradul de ocupare a continuat sa fie mai mare pentru barbati (65,1%, fata de 51,1% pentru femei) si pentru persoanele rezidente in mediul rural (58,5% fata de 57,8% in mediul urban).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,6%. in cazul acestora s-a inregistrat si cea mai mare rata a somajului (23,8%).

La nivel general, rata somajului a fost de 7,5%, in crestere fata de trimestrul anterior (6,9%) si in scadere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (7,6%).

Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 1,6 puncte procentuale (8,2% pentru barbati fata de 6,6% pentru femei), iar pe medii rezidentiale, de 3,1 puncte procentuale (8,9% pentru mediul urban, fata de 5,8% pentru mediul rural).

Conform definitiei internationale a Biroului International al Muncii (BIM), somerii sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Sursa: INS

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanerata somajuluiloc de muncasomajpersoane rezidente

Data aparitiei: 25 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS: Portretul somajului in trimestrul I Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]