O persoana juridica straina doreste sa angajeze cu contract individual de munca persoane rezidente in Romania care sa isi desfasoare activitatea ca salariati pe teritoriul Romaniei pe o perioada nedeterminata. Vom stabili astfel ce obligatii fiscale au salariatii si angajatorul, precum si in ce masura e obligat acesta din urma sa aiba sediu inregistrat fiscal in Romania.
Solutia consultantului:
Angajatorul strain poate angaja salariatii romani in baza unui contract individual de munca incheiat in statul al carui rezident este pe care, apoi, sa-i detaseze in Romania la unitatea la care acestia isi vor desfasura activitatea.
In acest caz, salariatii au obligatia sa plateasca impozit pentru veniturile realizatre din strainatate si sa il declare in formularul 224 - Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In ceea ce priveste contributiile sociale, pentru veniturile salariale obtinute din strainatate, persoanele fizice datoreaza contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale de stat, la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si la sistemul asigurarilor pentru somaj. Obligatia de declarare si plata revine persoanei fizice.
In baza art. 60 alin. (4) din Codul fiscal , entitatea din Romania la care salariatii sunt detasati are obligatia de a depune la inceputul si la sfarsitul activitatii formularul 222 Declaratie informativa privind inceperea/incetarea activitatii persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate.
De asemenea, persoana juridica straina poate infiinta in Romania cu respectarea legii romane, sedii secundare, daca acest drept ii este recunoscut de legea statutului sau organic, iar enitatile astfel infiintate sa angajeze salariati.
In acest caz, respectivele entitati, vor avea obligatia de a calcula, retine, vira si declara impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor salariale.