In trimestrul al doilea au fost inregistrate 36.400 de locuri de munca vacante, cu 1.800 de posturi mai putin decat in primul trimestru.
In acelasi timp numarul de locuri de munca vacante inregistrate in trimestrul al doilea este cu 6.300 de locuri mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Mai mult de o treime rebine sectorului bugetar iar 29 de procente revine industriei prelucratoare, precizeaza Institutul National de Stastistica.
In al doilea trimestru al anului, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,84%, cu 0,06 puncte procentuale mai mica decat in trimestrul precedent si cu 0,14 puncte mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Rata locurilor de munca vacante a fost mai ridicata in sectorul serviciilor si in administratia publica.
Conform datelor INS, in sectorul bugetar au fost disponibile cele mai multe locuri de munca, dupa cum urmeaza:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
5900 de locuri in administratia publica
4500 de locuri in sanatate si asistenta sociala
2400 de locuri in invatamant
Industria prelucratoare detine 29% dibn totalul posturilor vacante. Industria extractiva se pozitioneaza pe ultimul loc la posturi vacante cu 10 locuri de munca pentru care se cauta lucratori.
Nici in sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat nu sunt mai multe locuri.
Conform INS, cele mai drastice reduceri ale ratei locurilor de munca vacante s-au produs in industria extractiva si constructii.
La polul opus, cele mai imbucuratoare rezultate se vad in industria hoteliera, in activitatea restaurantelor, distributia apelor, salubritate, intermedieri financiare si asigurari.
sursa: Institutul National de Statistica