Munca la domiciliu este reglementata de articolele 108 - 110 din Codul muncii, Legea nr. 53/2003.
Potrivit art. 108 din Codul muncii, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin. in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru. Aveti dreptul sa verificati activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
Potrivit oricarui contract de munca, angajatorul are dreptul de a controla activitatea salariatilor sai. Particularitatea o reprezinta aici faptul ca dreptul de control presupune efectuarea periodica de vizite la domiciliu. Salariatul care nu permite accesul angajatorului (sau a celui delegat de catre acesta sa efectueze controlul potrivit programului prestabilit) savarseste o abatere disciplinara.
Model - cadru
Munca la domiciliu nu se presteaza in temeiul unui contract special, ci tot a unui contract individual de munca, doar cu anumite particularitati dictate de locul prestarii acesteia. Astfel, contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor obligatorii pentru orice contract de munca, urmatoarele:
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
Exemplu
Angajatorul isi rezerva dreptul de a efectua controlul activitatii salariatului, prin vizite la domiciliul acestuia, in fiecare zi de luni intre orele 8,00 si 10,00.
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului. Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu.
Fata de forma anterioara a Codului muncii, Legea nr. 40/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 225 din 31 martie 2011, a adaugat posibilitatea stabilirii de conditii specifice, nu numai prin contractele colective de munca, dar si prin contractele individuale de munca. Aceasta va permite fiecarui angajator stabilirea unor conditii de munca individualizate, in raport cu atributiile concrete ale postului respectiv.