Noile masuri de protejare a tinerilor privind asigurarea, securitatea si sanatatea tinerilor la locul de munca

securitateasanatatetineriloc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trebuie sa luati masuri pentru a asigura securitatea si a proteja sanatatea tinerilor la locul de munca. Stiti care sunt acestea?
 
Daca angajati tineri sub 18 ani, inclusiv tineri aflati in perioada de formare profesionala si ucenicie la locul de munca sau tineri care efectueaza munca ocazionala pe durata cat sunt elevi, atunci se aplica reglementari specifice care tin cont de restrictiile referitoare la programul de lucru si expunerea la pericole.
 
De la ce varsta poate fi incadrat in munca un tanar?

Incadrarea in munca a copiilor este interzisa. Prin derogare de la aceasta prevedere, copiii in varsta de cel putin 16 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii, pe baza de program integral, pot incheia, in conditiile legii, un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare.

Copilul care face obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral poate incheia un contract individual de munca si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru desfasurarea de activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
 
Copil este orice persoana care nu a atins varsta de 15 ani sau orice tanar in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani care face inca obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilit de lege.

Tanar este orice persoana in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani.
 
 
Ce obligatii are un angajator fata de tinerii lucratori?
 
Legislatia din domeniul securitatii si sanatatii in munca asigura protectia lucratorilor si solicita angajatorilor urmatoarele:

- Sa asigure tinerilor conditii de munca adaptate varstei lor.
- Sa protejeze tinerii impotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sanatatea si dezvoltarea lor, riscuri care rezulta din lipsa lor de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale ori din faptul ca tinerii sunt inca in dezvoltare.
- Sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor, pe baza evaluarii riscurilor existente pentru tineri si legate de munca acestora.
- Sa realizeze evaluarea riscurilor inainte ca tinerii sa inceapa munca si la orice modificare semnificativa a conditiilor de munca.

Evaluarea riscurilor va viza, in principal, urmatoarele elemente:

- echipamentul de munca si organizarea locului de munca si a postului de lucru;
- natura, nivelul si durata expunerii la agenti fizici, biologici si chimici;
- organizarea, categoria si modul de utilizare a echipamen te lor de munca, a agen ti lor fizici, biologici si chimici, a ma sinilor, aparatelor si dispozitivelor, precum si manipularea acestora;
- stabilirea procedeelor de munca si a desfasurarii muncii si interactiunea acestora, respectiv organizarea muncii;
- nivelul pregatirii profesionale si al instruirii acordate tinerilor.

Sa asigure evaluarea si supravegherea sanatatii tinerilor, la intervale regulate, in mod gratuit si adecvat, in cazul in care evaluarea riscurilor demonstreaza existenta unui risc pentru securitatea, sanatatea fizica sau mentala ori dezvoltarea lor.
 
Sa apeleze la serviciile de prevenire si protectie, in vederea planificarii, aplicarii si controlului conditiilor de securitate si de sanatate aplicabile in munca tinerilor, conform prevederilor legale in vigoare.

Sa informeze, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.

Sa informeze, in scris, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor angajati in conditiile legii asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.
 
Daca angajati tineri, trebuie sa stiti ca:

- in cazul lor, durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi si de 30 de ore/saptamana;
- in situatia in care cumuleaza mai multe functii in baza unor contracte individuale de munca, timpul de munca efectuat se insumeaza si nu poate depasi, cumulat, 6 ore/zi si 30
de ore/saptamana;
- nu pot presta munca suplimentara si nici munca de noapte;
- beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute consecutive, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate;
- intre doua zile de munca, beneficiaza de o perioada minima de repaus de 12 ore consecutive;
- beneficiaza de o perioada de repaus saptamanal de doua zile consecutive, de regula sambata si duminica;
- beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
 
Atentie!
 
Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
- depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
- implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare, avand efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avand orice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
- implica o expunere nociva la radiatii;
- prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
- pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.
 
Sanctiune!

 
Nerespectarea obligatiei de a amenaja locurile de munca tinand seama de prezenta tinerilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitateasanatatetineriloc de munca

Data aparitiei: 14 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noile masuri de protejare a tinerilor privind asigurarea, securitatea si sanatatea tinerilor la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]