Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui ACT si modul in care este intocmit - specialistii explica

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Octombrie 2024
29 Octombrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
regulament internregulament intern obligatiiregulament intern obligatii
Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui ACT si modul in care este intocmit - specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca nu exista control ITM in cadrul caruia inspectorii sa nu ceara sa vada Regulamentul Intern. Acest document are exact aceeasi greutate ca si contractul individual sau colectiv de munca si trebuie respectat intocmai, atat de salariati, cat si de dvs., angajatorul, deoarece prevederile sale au valoare de lege.
 
Atentie! Incepand cu data de 17 aprilie 2024, conform H.G 970/2023, toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au obligatia de a avea reglementata o procedura interna sau un ghid privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca.
 
Angajatorul trebuie sa se asigure ca implementat toate masurile necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca, detalii AICI >>> 
 
De asemenea, in fiecare firma va exista fie o persoana responsabila cu primirea si solutionarea plangerilor de hartuire, fie o comisie desemnata.
 
Neindeplinirea obligatiilor in acest sens constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.
 

Aveti un Regulament Intern intocmit profesionist?

 
V-am pregatit 40 de modele gata redactate, care trebuie doar completate cu datele firmei dvs. Rezolvati astfel instantaneu problema existentei Regulamentului Intern, avand totodata certitudinea ca acesta este fara cusur!
 
Nu aveti inca Regulament Intern? Riscati o amenda de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>> 
 
Regulamentul intern este obligatoriu, conform art. 241 din Codul muncii. E-adevarat, legislatia in vigoare nu prevede explicit sanctiuni pentru neintocmirea Regulamentului Intern. Dar inspectorii ITM veniti in control cer intotdeauna sa vada acest document si, daca el nu exista, dispun intocmirea lui de urgenta. 
 
Iar neindeplinirea masurilor dispuse de ITM constituie contraventie, conform art. 23 din Legea nr. 108/1999, si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei!
 

Modele de Regulament Intern gata intocmite

 
Faptul ca aveti la dispozitie aceste modele gata intocmite este un avantaj imens, deoarece redactarea Regulamentului Intern nu e o joaca – vorbim aici despre un document stufos, care poate ajunge sa contina peste 200 de articole. 
 
Plus ca trebuie sa fiti foarte atent la tot ce scrieti acolo si la felul cum formulati prevederile, deoarece acest act are, cum spuneam, exact aceeasi putere ca si contractul individual sau colectiv de munca, detalii AICI >>> 
 

Concret, ce trebuie sa contina Regulamentul Intern?

 
E vorba, in primul rand, despre prevederi usor de intuit referitoare la:
 
  • protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
  • mentinerea disciplinei muncii;
  • criterii si proceduri de evaluare profesionala a salariatilor;
  • concedii, solutionarea reclamatiilor, GDPR etc.
  • Dar, totodata, Regulamentul intern trebuie sa contina si prevederi specifice, devenite obligatorii in urma aparitiei unor acte normative noi:
  • procedura operationala privind transmiterea si solutionarea raportarilor avertizorulului de interes public
  • formule flexibile de lucru
  • procedura privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca
  • procedura de conciliere a conflictelor de munca
  • stabilirea zilelor libere pentru salariatii care apartin unui alt cult religios legal
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]