Hartuirea psihologica la locul de munca, interzisa si sanctionata prin noua lege. Sanctiuni pana la 20.000 lei

Isabela Alexe
Isabela Alexe
27 Iulie 2020
27 Iulie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
hartuire psihologica la locul de muncasanctiune hartuire moralasanctiune hartuire psihologica
Hartuirea psihologica la locul de munca, interzisa si sanctionata prin noua lege. Sanctiuni pana la 20.000 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Hartuirea psihologica la locul de munca a fost reglementata printr-o Legea 151/2020 adoptata de Camera Deputatilor si promulgata de presedintele Romaniei prin Decret nr. 413/2020. De asemenea, stresul si epuizarea fizica sunt considerate hartuire morala si vor fi sanctionate prin lege. 
 
Noul act normativ prevede sanctiuni intre 10.000 si 15.000 lei, iar angajatorul este obligat sa previna si sa combata actele de hartuire psihologica la locul de munca. Angajatii care savarsesc fapte de hartuire asupra unui alt angajat vor fi amendati cu sumele amintite anterior, iar in cazul in care o organizatie instiga la acte de hartuire, amenda poate ajunge pana la 200.000 lei. 
 
"Hartuirea psihologica la locul de munca va fi interzisa prin lege - astazi proiectul de lege a primit votul final in Camera Deputatilor si merge la promulgare. Este un pas in plus spre respect reciproc si demnitate si o modalitate prin care aducem Romania la nivel european in ceea ce priveste politicile referitoare la respectarea drepturilor angajatilor", a scris pe pagina sa de socializare, subliniaza HotNews.ro, initiatoarea legii, deputata Oana Bizgan.
 
Actul normativ privind instituirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea hartuirii morale la locul de munca a fost adoptat cu 211 voturi pentru, 73 impotriva si 10 abtineri.


Va prezentam mai jos continutul acestei legi, urmat de cateva explicatii privind aceste modificari care completeaza Codul Muncii:
 
Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 5, alineatele (2) – (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
 
"(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa. 
 
(3) Constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
 
 (4) Constituie discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute la alin. (2), in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare." 
 
 
 
2. La articolul 5, dupa alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alineatele (5) – (9), cu urmatorul cuprins: 
 
"(5) Hartuirea consta in orice tip de comportament care are la baza unul dintre criteriile prevazute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. (6) Discriminarea prin asociere consta din orice act sau fapta de discriminare savarsita impotriva unei persoane care, desi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificata potrivit criteriilor prevazute la alin. (2), este asociata sau prezumata a fi asociata cu una sau mai multe persoane apartinand unei astfel de categorii de persoane. 
 
(7) Constituie victimizare orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii. 
 
(8) Orice comportament care consta in a dispune, scris sau verbal, unei persoane sa utilizeze o forma de discriminare, care are la baza unul din criteriile prevazute la alin. (2) impotriva uneia sau mai multor persoane este considerat discriminare. 
 
(9) Nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restrictia sau preferinta in privinta unui anumit loc de munca in cazul in care, prin natura specifica a activitatii in cauza sau a conditiilor in care activitatea respectiva este realizata, exista anumite cerinte profesionale esentiale si determinante, cu conditia ca scopul sa fie legitim si cerintele proportionale." 
 
 
 
3. La articolul 59, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
Este interzisa concedierea salariatilor:
 
"a) pe criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata;"
 
 
 
4. La articolul 260 alineatul (1), dupa litera q) se introduce o noua litera, litera r), cu urmatorul cuprins: 
 
„r) nerespectarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) – (9) si ale art. 59 lit. a), cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei."
 
Iata care sunt cele mai importante reglementari ale noii legi:
 
Se reglementeaza definitia hartuirii la locul de munca si modalitatea de sanctionare
 
Constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme: 
 
a) conduita ostila sau nedorita; 
 
b) comentarii verbale; 
 
c) actiuni sau gesturi.
 
Constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru.
 
In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca.
 
Conform noului act aprobat de deputati, fiecare angajat are dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. Niciun angajat nu va fi sanctionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare sau prelungirea raporturilor de munca, din cauza ca a fost supus sau ca a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca, arata sursa citata. 
 
Hartuirea morala la locul de munca, pe criteriul de sex, este interzisa.
 
Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si regulamentului intern al angajatorului. Raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective.
 
 
Ce obligatii au angajatorii?
 
 
Angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in regulamentul intern al unitatii de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. in caz contrar, sanctiunea este amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.
 
Este interzisa stabilirea de catre angajator, in orice forma, de reguli sau masuri interne care sa oblige, sa determine sau sa indemne angajatii la savarsirea de acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 200.000 lei.
 
Angajatul victima a hartuirii morale la locul de munca trebuie sa dovedeasca elementele de fapt ale hartuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, in conditiile legii. Intentia de a prejudicia prin acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca nu trebuie dovedita, mai prevede proiectul.
 
Constituie contraventie hartuirea morala la locul de munca savarsita de catre un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnitatii unui alt angajat, si se pedepseste cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.
 
Sanctiuni pentru angajatori
 
Ori de cate ori va constata savarsirea unei fapte de hartuire morala la locul de munca, instanta de judecata poate, in conditiile legii:
 
a) sa dispuna obligarea angajatorului la luarea tuturor masurilor necesare pentru a stopa orice acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca cu privire la angajatul in cauza;
b) sa dispuna reintegrarea la locul de munca a angajatului in cauza;
c) sa dispuna obligarea angajatorului la plata catre angajat a unei despagubiri in cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit;
d) sa dispuna obligarea angajatorului la plata catre angajat a unor daune compensatorii si morale;
e) sa dispuna obligarea angajatorului la plata catre angajat a sumei necesare pentru consilierea psihologica de care angajatul are nevoie, pentru o perioada rezonabila stabilita de catre medicul de medicina a muncii;
f) sa dispuna obligarea angajatorului la modificarea evidentelor disciplinare ale angajatului.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]